Търговище се включва в нощта на музеите

17:15, 18 май 17 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионален исторически музей – Търговище ще бъде част от единадесето издание на нощта на музеите, когато на в нощта на 20 май  ще бъдат отворени хиляди музеи и галерии, които се надпреварват да провокират и привлекат безброй посетители. Идеята за Европейска нощ на музеите, родена във Франция, покори Европа и света. Нощната емоция в музея вече е очаквана и желана. Екипът на музея подготвя за търговищките граждани и гости вълнуваща разходка във времето.

Малко преди залез слънце, от 20 ч., пред Славейковото училище Зорница Върбанова и Петър Коцев от Младежката група към НД „Традиция”- Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк” ще демонстрират Фланкировка – бойни умения с казашки шашки, изкуство за владеене на сабя. Веднага след тях ще се включат актьорите на Куклен театър – Търговище, които ще ни завладеят с музиката и песните на своите спектакли.

В Археологическата експозиция на музея посетителите за първи път ще имат възможност да видят спасените находки при проучването на Селищна могила „Търговище - Гарата” във връзка със строежа на Пречиствателната станция в града. При разкопките през 2010 г. бяха открити исторически свидетелства от средния и късния халколит.

В Свещаровата къща малки и големи ще се запознаят с майстора Валентин Димитров от град Елена, който ще демонстрира пред всички желаещи тънкостите на грънчарството. На грънчарското колело, до майстора, всеки ще може да се опита да изработи и декорира свое собствено глинено съдче.

Разнообразни нови изложби в Славейковото училище ще зарадват и обогатят всеки посетител. Изложбата „Аз Васил Лъвский в Карлово роден…” представя образа на Левски и неговото дело чрез графични творби на български художници и ни връща към истините и Личността на Апостола. Изложбата „Завръщане в бъдещето. Вернер фон Сименс (1816 – 1892). Изобретател, предприемач, патриарх” е увлекателен разказ с който ще отпътувате към зората на съвременните технологии, когато геният на един човек е бил в състояние да промени хода на технологичното развитие на цялото човечество. Изложбата „Година първа, брой първи.”, представя колекция от първите броеве на вестници от началото на 90-те години на ХХ век, едно колкото близко, толкова и вече превърнало се в история близко минало. Изложбата "Ах, тези пороци?!?" е посветена на сладки, горчиви или тръпчиви изкушения в човешкия живот, на които сме в плен без никаква съпротива.

В Свещаровата къща  изложбата „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете” предлага приятна разходка в старите улици на градовете Ловеч, Благоевград, Велико Търново, Разград и Търговище

В музейната нощ за всеки ще бъдат отворени Археологическата експозиция, Хаджи Ангеловата къща и Свещаровата къща.  

Всички посетили музейните обекти и атракции и събрали съответните стикери, ще могат да участват в Томбола с награди, които ще бъдат връчени в навечерието на 24 май.

"Повече от десетилетие в една майска нощ милиони европейци забравят за коктейлите, лъскавите заведения и до болка познатите забавления и се впускат в обиколка на музеите. В тази нощ входа е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо завръщане в миналото, да разпалиш духа и въображението. На 20 май от 18.часа екипът на търговищкият музей за единадесети път отваря всички експозиции и изложби в Европейската нощ на музеите. До  1.00 ч. на 21 май тук ще намерите за всекиго по нещо - от респектиращото непознато, уникално и отминало, през изненадата, усмивката и забавлението. Станете част от голямата и блестяща музейна нощ на Европа….и Търговище!" поканиха организаторите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама