Увеличава се броят на децата със затлъстяване в Търговище

11:56, 19 май 17 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

9469 ученици от област Търговище са преминали профилактичен преглед през миналата година. Над 13 % от тях са с регистрирани заболявания, а повече от  6 % имат затлъстяване.  Данните бяха оповестени от Регионалната здравна инспекция по повод Европейският ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес.

За поредна година като медицински проблем сред учениците на първо място е регистрирано затлъстяването, което се увеличава процентно. При децата до 7 годишна възраст се наблюдава също завишение – 2% от всички прегледани са с диагноза „затлъстяване”, което е почти двойно увеличение в сравнение с 2015 година, отчетоха експертите. 

Според проучвания на Европейския съюз през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други. "При 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори – нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност. При промяна на съответните поведенчески фактори затлъстяването е предотвратимо. Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни, като пържени храни, чипс, сладкиши, ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове." предупредиха от РЗИ.

Специалистите припомниха, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване.

"Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Препоръките са за бавна и постепенна загуба на тегло, която се понася добре от организма и може да се постигне при спазване на някои правила – правилен режим на хранене, избягване на пикантните подправки и солта, достатъчно питейна вода и течности, ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари, маломерни порции.Движението е основен лост за управление на теглото. Най-подходящи за изгарянето на мазнините са ходене, тичане, танци, колоездене, гребане, плуване и др." категорични са експертите.

 Във връзка с 10 май – Световен ден на движението за здраве и 19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването Регионалната здравна инспекция в Търговище проведе обучения за нуждата от двигателна активност на ученици от третите класове на II средно училище. Децата участваха в спортен празник, на който играха щафетни игри със състезателен характер. Участниците получиха награди  и информационни материали от здравната инспекция.

От там припомниха, че през тази учебна година отново стартира Регионална програма „Аз умея здравословно да живея!”, чиято цел е постигане на по-добро и по-балансирано хранене на децата от целевата група ученици от начален етап, повишаване на тяхната физическа активност, психична и емоционална устойчивост.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама