Проверяват заведенията, където ще празнуват абитуриенти в област Търговище

09:04, 20 май 17 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата, в близост до местата, където се събират абитуриенти и автомобили, и до заведенията, където ще се провеждат баловете в Търговище. Това са част от мерките, които предприема Областната дирекция на МВР за охраната на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението по време на провеждането на абитуриентските балове и на публичните прояви в областта, свързани с честването на 24 май. 

В трите районни управления в състава на Дирекцията са разработени планове за предотвратяване, пресичане и разкриване на евентуални престъпни деяния по време на празника на зрелостниците и съпътстващите го прояви, увериха от полицията. Проведени са срещи с органи на местното самоуправление и местната администрация, с ръководството на Регионалното управление на образованието, с директорите на училищата от областта, в които има зрелостници, със собствениците на заведения, в които ще се празнува, и с охранителните фирми, които ги обслужват. Уточнени са датите и местата за провеждане на организираните празнични прояви. Координират се действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.
 
С цел обезпечаване сигурността на присъстващите на баловете, полицейски служители предварително извършват проверки в тези заведения, като специално внимание се отделя на пропускателния режим и на недопускането в тях на хора с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние или видимо употребили наркотични вещества. Акцентирано е върху необходимостта от стриктно спазване на изискването на Закона за общоопасните средства за забрана на употребата на пиротехнически изделия в питейни и увеселителни заведения. Паралелно служители на пожарната извършват проверки  за спазване на противопожарните правила в тези обекти относно наличие на изправни уреди за първоначално пожарогасене, състояние на електроинсталациите, за наличие на планове за евакуация в случай на нужда и за безпрепятствени пътища за осъществяването й.

Друг основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата и осъществяването на пътния контрол с цел недопускане на инциденти преди, по време и след тържествата. Служителите на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията и техни колеги от „Охранителна полиция“ в районните управления ще осъществяват активен контрол  на движението на автомобили по време на придвижване на колоните от зрелостници – участници в празничните шествия и за спазването на правилата за движение по пътищата непосредствено преди започването на тържествената вечер, както и след нейния край. 

Пътните полицаи ще подпомагат движението и ще го регулират при необходимост на възлови кръстовища, където ще преминават автомобилите с абитуриенти. Те ще използват и записваща техника за документиране на извършените нарушения на Закона за движение по пътищата. "Миналата година в област Търговище по време на абитуриентските балове са констатирани 11 нарушения на Закона за движение по пътищата, допуснати от абитуриенти, управлявали превозни средства, и от водачи, които са превозвали зрелостници. На нарушителите са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 7 глоби по фиш." отчетоха от полицията.

От ръководството на Областната дирекция на МВР-Търговище изразиха увереност, че абитуриентите от региона и техните близки ще проявят достатъчно отговорност и няма да допуснат неприятни инциденти, които да помрачат големия им празник и пожелаха на зрелостниците успешни начинания и много сбъднати мечти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама