Над хиляда са починалите от СПИН у нас за 30 години

07:00, 21 май 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

2556 са ХИВ-позитивните лица в България, като от началото на тази година са новорегистрирани 82 серопозитивни лица. Данните бяха оповестени от Регионалната здравна инспекция в Търговище по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН, който се отбелязва днес.

"В секторите за лечение се проследяват общо 1 212 души с ХИВ, като 1 060 от тях получават съвременно антиретровирусно лечение. Министерство на здравеопазването ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на лекарства за всички нуждаещи се лица. Починалите с ХИВ/СПИН през миналата година са 22 лица, а общо от 1986 г. броят на починалите е вече над 1000. През юни 2016 г. Министърът на здравеопазването утвърди Методическо указание за антиретровирусно лечение на ХИВ-позитивни лица, което е съобразено изцяло с препоръките на Световната здравна организация за включване на лечение на всички открити серопозитивни лица, при съгласие от тяхна страна." информираха от РЗИ.

От там припомниха, че Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН традиционно се отбелязва през третата неделя на месец май в продължение на 34 години.  Тази година той преминава под мотото  „Заедно да спрем СПИН!”.  Посланието подчертава необходимостта от намаляване на стигмата спрямо носителите на ХИВ, гарантиране на универсален достъп до изследване, лечение и достъп до качествени здравни и социални услуги на всеки, живеещ с вируса, увеличаване на ресурсите за превантивни програми и програми за изследване и лечение, както и насърчаване привличането на хората в дейностите по превенция и подкрепа на засегнатите от инфекцията.

 Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ се извършват в лаборатория на Регионалната здравна инспекция в Търговище на ул. Цар Освободител №33 всеки делничен ден от 08:30 до 17:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама