Търговище кандидатства за етикет за иновации и добро управление

09:55, 22 май 17 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

17 общини, сред които и Търговище, са подали своите кандидатури за участие в Четвъртата процедура по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. 

Той се присъжда на конкурсен принцип на общините, които успешно прилагат 12-те принципа за добро местно управление. Това са прозрачност при провеждане на избори, представителност и участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и отчетност, върховенство на закона, етично поведение, компетенции и капацитет, иновации и готовност за промяна, устойчивост и дългосрочна ориентация, разумно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално сближаване, както и отговорност.

С Етикета се удостоверява, че управлението в дадена община отговаря на определени изисквания за качество на предоставяните административни услуги. Той е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество. Главната цел на инициативата за присъждане на Етикета е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

Предстои кандидатурите да бъдат оценени от независими експерти, информираха от Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Ще бъде проведено и анкетно проучване по прилагане на 12-те принципа за добро демократично управление в общините, подали заявление за участие. През месец септември тази година Комисията ще приеме решение за присъждане на Етикета.

Предвижда се заключителна конференция по процедурата и официална церемония по награждаването на отличените с Етикета общини да се състои през месец октомври тази година.

Припомняме, че Търговище е носител на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво в трите предишни процедури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама