Шест пъти се е увеличил броя на регистрираните домашни кучета в Търговище

07:00, 28 май 17 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1150 са чипираните кучета от началото на годината в община Търговище. Това сочат данните от Областна дирекция по безопасност на храните с отдел „Здравеопазване на животните”. В резултат на стартиралата информационна кампания на местната администрация, в населените места в общината до момента новоиздадените паспорти на домашни любимци са 1317.

По данни от 46 села броят на домашните и дворни кучета е 3560. В кампанията по преброяването и описването им са ангажирани лично кметовете и кметските наместниците на населените места. Те съдействат и за декларирането на кучетата в системата на отдел „Местни данъци и такси”. Към днешна дата, регистрираните кучета вече са 860, докато към края на миналата година броят им бе едва 141, отчетоха от общинската администраця.

От следващите седмици се очаква кампанията да обхване и оставащите 7 села -  Ловец, Твърдинци, Давидово, Миладиновци, Голямо Ново, Лиляк и Пресяк.

"Община Търговище ще изпрати уведомителни писма до собствениците, които вече са извършили чипиране на кучетата си, но все още не са ги декларирали в системата. Припомняме, че годишните такси за отглеждане на кучета са 5 лева за селата и 10 лева за града. Освен ежемесечна информация за регистрираните кучета от всеки ветеринар, Община Търговище трябва да получава и информация от управителите на етажната собственост. Те са длъжни да впишат в домовата книга всички домашни любимци, които се отглеждат във входовете им. Контрольорите на Общината също описват кучетата в къщите в града и информират стопаните им за задължителното чипиране и регистриране в системата на Общинската администрация." заявиха от местната власт.

От там припомниха, че според Закона за ветеринаромедицинската дейност чипът за всяко куче е задължителен. При липса на такъв, стопанинът му ще бъде санкциониран с глоба от 200 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама