Пласьор на фалшиви евро остава в ареста

15:10, 20 юни 17 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският апелативен съд отказа да пусне от ареста Деян Тасков, разследван за  пласиране на фалшиви пари в Търговище. Днес магистратите потвърдиха определението на колегите си от Окръжен съд Търговище, които в началото на този месец също не позволиха мъжът да получи по-лека мярка за неотклонение. Мотивите са, че  има реална опасност, ако излезе от ареста, той да се укрие или да извърши друго престъпно деяние.

Тасков е привлечен като обвиняем за това, че е пласирал 2 фалшиви банкноти от по 20 евро. Пресслужбата на съда припомня, че той е бил задържан, когато пробутвал парите в игрална зала в Търговище. Действията му, както и на съучастника му Сунай А. били засечени от полицията. В автомобила, който обвиняемият управлявал бил открит хероин, спринцовки, фолио, газов пистолет, сабя и нож. Засега прокуратурата в Търговище не му е повдигнала обвинение за откритите наркотици. Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание “лишаване от свобода” от две до осем години. Съучастникът му е с мярка за неотклонение „подписка“. 

Защитата на Тасков твърди, че обвиненията, които прокуратурата е повдигнала се крепят на противоречиви показания, а и 4 месечният му престой в ареста вече бил нецелесъобразен. Друга е позицията на прокуратурата, според която следствените действия са приключили и предстои предявяване на обвинението. Варненският апелативен съд сподели заключенията на колегите си от Окръжен съд Търговище, че събраните свидетелски показания, протоколите за претърсване и изземване на лекия автомобил и дома, който обитавал обвиняемия, експертната справка и другите материали обосновават предположението, че Тасков не само е извършител на деянието, но е и знаел, че банкнотите са фалшиви. 

Деян е излязъл от затвора на 19 декември миналата година, след като изтърпял ефективно наказание за изнудване. Той е осъждан 10 пъти за различни деяния. Първата му присъда е от 2002 година, а последната от 2014. Освен това, обвиняемият има 3 висящи досъдебни производства. Още след първоначалното му задържане под стража, Съдът разполага със справка от полицейския инспектор, която сочи, че обвиняемият се занимавал и с разпостранение на наркотични вещества, сам употребявал такива, движил се в среди на лица от криминалния контингент на Търговище, а след извършване на престъпление се укривал от органите на полицията, на които се заканвал със саморазправа. 

Определението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама