Ще отстрелват лисиците, които нападат селата край Търговище

12:26, 22 юни 17 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организиран отстрел на вреден дивеч ще бъде проведен на 1 юли в землищата на селата Пайдушко, Божурка, Братово и Цветница край Търговище, заради увеличаването на популацията на лисици и нанесените щети от тях.

Решението за провеждането е взето на работно съвещание на Държавното горско стопанство, кметовете на населените места, представители на Сдружението на ловците и полицията в Търговище, информираха от пресцентъра на местната администрация.

В прочистването ще вземат участие ловци от района, под контрола на компетентните институции, съобщи директорът на горското стопанство Васил Василев. Ще бъдат проведени серия действия за прогонване на лисиците извън населените места. На кметовете на селата е възложено да създадат организация за провеждане на лова, с предупреждение на населението за предстоящата акция, прибиране на кучета и други домашни животни в дворовете, за да не се допуснат инциденти.

Акцията се провежда след подадени сигнали и потърсено съдействие от Община Търговище, която сезира ред институции за проблема на населението в посочените села. Лично кметът д-р Дарин Димитров откликна на молбата за помощ от жители на района, които изразиха пред него и притеснение от евентуалния риск за разпространение на опасни заболявания от лисиците.

«Проблемите на всеки човек и всяко населено място са еднакво важни за нас като управление на общината. Не подминаваме никой сигнал и търсим решение със съдействието на всички институции и техните представители. Не делим хората в града и селата и се опитваме да помогнем всячески», категоричен е кметът. Д-р Димитров благодари за своевременната реакция на всички организации, които откликнаха на тревогата на хората от селата. 

Община Търговище ще свика заседание и на епизоотичната комисия, каквото е и предложението на Областната дирекция по безопасност на храните, във връзка с предприемането на адекватни мерки за здравеопазването на домашните животни в съответните населени места. Сигнали за проблеми с лисици постъпват и от селата Преселец и Драгановец.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама