С театър на открито и среща с билкар отбелязват Еньовден в Търговище

07:00, 23 юни 17 25 687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалният исторически музей  и Кукления театър в Търговище са подготвили специална програма  за Еньовден - един от най-мистичните празници в българската традиция –  символ на хармонията с природата и надеждата за здраве.

В навечерието на празника днес от 21.30 ч., пред Славейковото училище ще бъде представен концерт-спектакъла „Актьорите пеят”, а утре от 10 до 12.30 ч. на същото място ще има среща под мотото „Магията на билките”, в която чрез демонстрации и съвети, ще гостува  дългогодишния билкар Георги Андонов от Омуртаг, представител на Съюза на билкарите в България. Освен това всеки, ще може да премине през Еньовденския венец за здраве.

Дълги години българите свързват Еньовден с прощалния танц на Слънцето, с окъпаните в магическа роса билки. Казват, че на тоя ден „Еньо си намята кожуха и тръгва за сняг”. Слънцето стига до самодивско езеро – там дето извира жива вода, окъпва се в нея, поръсва с целебни капки земята и така окъпано и подмладено се обръща назад и поема дългия път към зимата. Млади и стари се търкалят в росни ливади, къпят се в извори и реки, вярвайки, че водата, в която преди тях се е окъпало Слънцето, ще отнесе всичките им болести.

Нощта срещу празника е една от най-мистериозните в годината. Това е и времето, в което всяка трева добива особена целебна сила. Казват, че тя се губи с изгрева на Слънцето. Затова още преди зората да пукне тръгват по гори и ливади да берат росни билки – еньовче, чемерика, тинтява и омайниче. Наближи ли изгрева поглеждат към Слънцето, за да видят неговия прощален танц. Вярват, че тези, които успеят да го зърнат ще са здрави през цялата година.

Част от набраните билки се свиват в “еньовска китка”, която, изсушена, ще служи за лек през годината. Разболее ли се някой, в нея е надеждата - киснат или варят китката във вода и с нея мият или запойват болния, за да оздравее. С останалите билки, вързани с червен конец, увиват голям еньовски венец. Всички се провират през него за здраве. После го окачват някъде и го скътват за през годината. Когато някой заболее от незнайна болест или му направят лоша магия, откъсват билка от венеца и с нея го лекуват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама