Община Търговище взема древния град Мисионис

09:59, 26 юни 17 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира процедура за издаване на акт за собственост на ранновизантийския и средновековен град Мисионис. Тази седмица се очаква междуведомствена комисия да посети обекта, за да изготви предложение за промяна статута на археологическия обект и прехвърлянето му за стопанисване на Община Търговище, информираха от пресцентъра на местната администрация.

В комисията ще вземат участие експерти от Националния археологически институт с музей – БАН, Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Областната администрация,  Службата по геодезия, картография и кадастър – Търговище и Държавното горско стопанство. Главният архитект Дарина Димитрова ще представлява Община Търговище, а от името на Регионалния исторически музей ще участва археологът Ангел Конаклиев. Националният институт за недвижимо културно наследство ще бъде представляван от двама археолози, архитект и геодезист.

Комисията ще изготви предложение за определяне на режим за териториалния обхват и предписания за опазване на недвижимата културна ценност. След това ще се премине към стартиране на процедура за прехвърляне на собствеността от държавна в общинска, както и промяна на статута на Мисионис от местно в национално значение. Това ще осигури защита от най-висока степен на археологическия обект.

Междуведомствената комисия се сформира от Министерството на културата след постъпило искане от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров. В него беше посочено, че Мисионис попада в обхвата на горска територия и е държавна частна собственост. Това възпрепятства възможностите за кандидатстване по европейски програми и проекти за развитие потенциала на крепостта и инфраструктурата около нея.  

Областният управител Митко Стайков също съдейства за решаване на ситуацията около собствеността на археологическия обект.  Проблемът се коментира от години, но до момента нямаше задействани реални процедури.

Прехвърлянето й на Община Търговище ще позволи създаването на план за развитието и популяризирането на Мисионис. Въпреки ограниченията, археологическата дейност не е прекъсвана от 2003 г. Тя се финансира от бюджета на местната администрация и бизнесмени.  За тази година от бюджета на Общината са предвидени 35 хил. лв. за продължаване на разкопките и проучвания.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама