Обсъдиха и мерките за опазване на здравето на домашните животни по селата

18:28, 27 юни 17 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес бе проведена епизоотична комисия във връзка с множеството сигнали за увеличаване популацията на лисици и нанасянето на щети от тях в населените места от община Търговище, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В нея взеха участие представители на Община Търговище, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Държавното горско стопанство, Районно управление „Полиция”,  Сдружение „Ловно – рибарско дружество”, Регионалната здравна инспекция и Специализирано звено за превенция и контрол на бедствия, аварии и катастрофи.

Бе взето решение за издаване на заповед до всички кметове и кметски наместници, с която да се създаде организация за провеждане на кампания за справяне с популацията на лисиците.

Комисията обсъди предприетите мерки за безопасност в предстоящия организиран отстрел на вреден дивеч на 1 юли. Той ще се проведе в землищата на селата Пайдушко, Божурка, Братово и Цветница. Акцията ще позволи да бъде снет биологичен материал от животните, за да се изследва за евентуалното наличие на заболяването бяс. В последните години няма данни за регистрирани случаи на болестта, увериха специалисти от ОДБХ.

Жителите на селата, засегнати от нашествието на лисици, вече са  ограничили свободното движение на селскостопански птици, извън огражденията на стопанствата им. От ОДБХ акцентират за включване на всички дворни кучета в кампанията за чипиране и паспортизиране, в която е задължителна и ваксинацията против бяс.

Сигнали за нападения на лисици са получени и от вилните зони в Търговище. Специалистите са ограничени във възможностите за предприемане на действия, поради забраната за стрелба в населени места и към този момент нямат набелязани мерки за справяне с проблема. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама