Притокът към язовир „Тича“ е намалял

13:40, 08 мар 18 25 1318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Притокът към язовир „Тича“ е намалял с две трети и вече е 50 куб.м./сек. при 140 вчера. Това са последните дънни от тази сутрин, каза зам.-областният управител Петко Шаренков пред БНР. Язовирът се изпуска контролирано през преливника с 1,6 куб. м/сек. 

Язовир "Кълново" също се изпуска контролирано през преливника и няма опасност от наводнение. Всички по-малки язовири в областта са обходени, няма опасност от преливане. 

Коритата на реките Врана и Камчия са почистени и оттокът е под критичните нива. Причина за частичните разливи е високото ниво на подпочвените води вследствие на снеготопенето, уточни Шаренков. Наблюдават се всички места, където някога е имало наводнения – край село Бял бряг, в местността Райковец, до село Хан Крум и на моста между селата Кочово и Надарево.

Заради широкия разлив от придошлите реки, от снощи се наблюдава коритото на река Камчия край село Хан Крум. Там се събират водите на реките Камчия и Врана, а те са пълноводни заради бързото снеготопене, изпускането на язовир „Тича” и на водоеми в Търговищка област. За да бъде следено нивото на Камчия край преславското село, кметът на Велики Преслав Александър Горчев е разпоредил да има денонощна охрана в района. Непрекъснатите наблюдения се извършват от кмета на село Хан Крум Галин Бенев и от негови подчинени.

Мерките за охрана са превантивни, няма опасност за населението, съобщават от общинската администрация на Велики Преслав. От там казаха още, че от общинските язовири прелива само този при село Златар. Водоемът е малък, отокът му не минава през населено място и не създава опасност.

Язовирите в Търговищка област се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Всички язовири и язовирни стени са под непрекъснато наблюдение. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, обясни след поредната инспекция областният управител Митко Стайков. 

"Единствено имаме два язовира, където водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е Росино, но в момента ситуацията там е нормална. Все още поддържаме нормално изтичане на водата, затова няма опасност. Другият е Вардун, който в момента прелива, но няма опасно покачване на водата, което да притеснява гражданите на Търговище", посочи той.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама