НДК грейва в синьо за Световния ден за информираност за аутизма

07:50, 02 апр 18 25 992 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. Едно на всеки 150 деца по света се разболява от аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света. У нас това са около 140 000 души.

По традиция довечера фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо като част от световната кампания Autisum Speaks - Light It Up Blue (Освети в синьо), при която знакови световни сгради грейват в този цвят.

Сградата на Община Димитровград също ще бъде осветена със синя светлина като начин да бъде привлечено общественото внимание към състоянието аутизъм. Общинските съветници също так арешиха в Общинската стратегия за социалните услуги да залегнат образователни и здравни услуги и дейности, свързани със състоянието аутизъм. 12 са случаите на установени деца с аутизъм в Димитровград, според официалната статистика.

От 12:00 ч. в Литературен клуб „Перото” в НДК ще се проведе дискусия, организирана от Сдружение „Аутизъм днес“. Мисията на организацията е обучението на специалисти и създаване на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм, което използва научно доказани методи и се придържа към световните и европейските професионални и етични стандарти за практика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама