Родители на деца с увреждания отново излизат на национален протест

07:40, 18 апр 18 25 1058 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест. Те настояват за създаване на електронен регистър на хората с увреждания, което ще даде информация на институциите за нуждите им и ще спомогне за подобряване на социалната политика към тях. Спорет протестиращите е необходима и нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността. 

Сборният пункт на протестното шествие е сградата на президентството, след това то ще тръгне към Министерски съвет и ще завърши пред НДК. Родители на деца/лица с увреждания от общо десет града в страната, между които Бургас, Пловдив, Габрово, Варна, София, ще са с черни тениски с надпис „Системата ни убива“.

Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания, протестиращите заявяват, че с промените в ЗИХУ няма да се подобри положението на хората с увреждания, защото този закон е остарял като философия и подход. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни, съобщава БГНЕС. 

Те настояват да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр. Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. 

Медицинската оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане. 

Според протестиращите техническите помощни средства трябва да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването. Оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата. 

Сред исканията е видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др. Въз основа на тази оценка трябва да се формира личен бюджет на човека. финансиране на всички пера по един закон (въвежда се понятието „личен бюджет“), в който Личната помощ е ясно регламентирана. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама