Честит празник на всички малки и вече пораснали деца!

07:20, 01 юни 18 25 2596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г.

Идеята за отбелязване на този ден се ражда, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция, в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. 

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Международният ден на детето ще бъде отбелязан с различни прояви в цялата страна. Еврокомисарят Мария Габриел и министърът на образованието Красимир Вълчев ще открият кръгла маса за въвеждането на дигитално образование в българските училища.

В София - безплатни ателиета ще бъдат открити за малчуганите пред Народния театър. За първи път влогъри и ютюбъри организират мащабно шоу в зала Асикс Арена.
Паркът "Гео Милев" ще се превърне в арена на бойните изкуства. Поезия ще се чете и по време на хепънинг на Женския пазар в София. 

На стадион „Академик 4-ти километър“ ще излязат отборите на Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, ФК „Конкордия“ и ФК „Национал“.

В Столичната библиотека всички, които се чувстват деца, могат да се насладят на „Приказки от грамофона” и да я чуят по един позабравен начин - разказана от известни български актьори от миналото. Програмата включва и много други произведения, любими на децата.

С концерти и игри на открити сцени във всички райони Пловдив ще празнува Деня на детето – 1 юни.

През целия ден на площад „Стефан Стамболов“ ще има забавни събития – сред тях „Бебеносещ флашмоб“ и фестивал Талантино“, в който ще се извяват малки певци и танцьори. Летен празник „С деца на тепе“ организира район "Централен". Събитието ще се състои в парк „Бунарджика“ и е част от културния календар на Община Пловдив "С деца на тепе".

Празникът за децата от „Източен“ ще бъде в парк „Каменица“. Специално участие ще вземат възпитаници на детските градини по проекта “Растем заедно“. „Детски панаир на занаятите”, също е част от програмата на празника. Той ще се проведе ул. „Стръмна“ в Стария град. Малчуганите от Общностния център за деца и семейства, ще се веселят на спортната база  на „Младежкия център“.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства ще се погрижи с програма и с подаръци да бъдат зарадвани и децата в Детска клиника и в Детска хирургия на УМБАЛ „Св. Георги”. 68-ма бригадаСпециални сили също организира Ден на отворени врати за международния ден на детето. В двора на базата на ул. „Генерал Радко Димитриев“ 2 ще бъдат показани упражнения, които военнослужещитеизползват при изпълнението на задачите си.

Наблюдение на слънцето с телескоп организира на 1 юни Астрономическата обсерватория във Варна. Прожектирането на 30 минутен филм за небесното тяло ще започне в 10 часа. Празникът е под мотото „Децата – нашите слънца” и ще премине в сградата и района около обсерваторията.

На 14 места ще се проведат различни инициативи – рисунки с флумастери и на асфалт, върху балони, стъкло и на лице. С пластелин ще бъдат моделирани различни планети. 

Представители на Медицинския университет ще говорят за профилактиката на детското здраве и е измерват теглото на децата. Безплатен очен скрининг за ранна диагностика на деца до 15 години ще направи Лайънс клуб – Варна. Специалисти от РЗИ ще покажат ренгенова снимка на пушач и как изглежда неговия бял дроб. 

Детски здравни игри ще представят доброволци от Младежкия Български червен кръст. 

Празник с с много забавни игри и изненади организира за малчуганите Зоопарк-Варна. Специален гост ще бъде изпълнителят Явор Янакиев – 100 кила.

Денят на детето ще бъде отбелязан традиционно с много игри в цяла Бургаска област

Детско шоу очаква малчуганите в амфитеатъра на Приморско в 17.30 ч. Клоунът Краси ще събуди децата в Малко Търново на централния площад в град с танци, песни и много игри от 9.30 ч. Паркът на Сунгурларе ще бъде украсен с много рисунки на асфалта. 

Наситена програма е подготвила и Община Поморие. Още в 9.30 ч. празникът започва в местното читалище на Ахелой. В Поморие забавленията започват от 10.30 ч. с концерта „Пей и танцувай с мен“. В него ще участват децата от ДГ „Детелина“. Концертът ще се състои в началото на главната пешеходна улица на града. От 17.00 ч. на същото място ще започне цветен детски панаир с аниматори, забавления и изненади за малчуганите. Участие в панаира ще вземат талантливите деца от Поморие, клубовете по спортни и народни танци. Мероприятията за Деня на детето продължават и в събота.

Ямболските поделения отварят врати по случай деня на детето. От общината в града организират концерти, арт- работилници и анимации. "Влакче на мечтите" е наречен общоградския празник, който започва в 10.00 часа в парка. В него ще вземат участие всички детски градини. Ще има конкурс за детска рисунка, много музика и танци. 

За по-големите, вечерта от 20.00 часа на площада ще започне традиционният хепънинг „Не на дрогата" с участието на млади изпълнители и рок-групи. Две ямболски военни формирования също предлагат силни емоции за своите посетители в Деня на детето. 

За поредна година авиобаза „Безмер“ организира ден на отворени врати. Гостите ще могат да разгледат самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка и специална техника. Артилерийското поделение край село Кабиле също ще бъде отворено за посетители.

С различни събития в Североизточна България ще бъде отбелязан Деня на детето.

В Шумен празникът започва на голямата сцена в Градската градина с участието на танцови и вокални състави към Младежкия дом. Малко след това на алеите на Градската градина в Шумен Общинският детски комплекс ще покани желаещите да се включат в ателиета за изработване на бижута от мъниста, маски, оригами, засаждане на цветя, бодиарт и рисунка върху асфалт.

Празничната програма продължава с различни спортни игри, организирани от Ученическата спортна школа „Хан Крум“. На различни площадки в Градската градина ще се проведат спортни състезания – лекоатлетически крос, стрийтбол, слалом с ролери, дартс и демонстрации по шахмат с гросмайстор Василис Бунис. Слалом с велосипеди и демонстрации по карате и айкидо ще покажат каратеките на Даниел Димитров от СК „Киокушин“ и Северин Акерски от Айкидо клуб „Зин Шин“. На спортните площадки  на СУ „Сава Доброплодни“ ще се проведат футболни срещи между ученически отбори.

В танцувалната зала на Младежкия дом ще бъдат наградени участниците в конкурса за есе и рисунка „Индустрията в моя регион“. Той се организира от Химикотехнологичния и металургичен университет – София и Българската асоциация на металургичната индустрия. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов. 

Програмата, посветена на Международния ден на детето първи юни, ще продължи от 17.00 часа в парк „Студентски“.  И там в края на деня ще се проведе томбола с награди и още едно дете ще има възможност да спечели велосипед. От 16.30 в кв. „Боян Българанов“ на паркинга пред магазин „BulMag” също започват организирани спортни състезания, детска дискотека. Ще има много изненади за децата и родителите от квартала.

В 18.30 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще се състои празничният концерт „Златните детски песни на България“, посветен на Деня на детето и 55-годишнината на хор "Бодра песен". Специален гост-солист ще бъде един от най-обичаните български изпълнители Орлин Горанов.

Общоградски детски празник, посветен на  Международния ден на детето - 1 юни ще се проведе от 16 часа на площад „Свобода” в Силистра. За децата е подготвена богата музикално-артистична програма с весели състезателни игри, танци, пускане на хвърчила и балони. Ще бъдат демонстрирани уменията и техниките в бойните изкуства на Карате клуб „Шото Витяз“ с ръководител Валери Великов. На сцената ще бъдат и най-малките певци от Центъра за музика и изкуства „Мегатон“ с ръководител Миглена Илиева. Две свои печатни издания представя в Русенския университет. Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ – Русе.

Общинският детски център за култура и изкуство в Русе организира голям общоградски празник от 17:30 часа, до Съдебната палата, по повод 1 юни – Международен ден на детето. В него участие ще вземат формациите на ОбДЦКИ: „Мираж“, „Арт денс класик“, ДВГ „Слънце“, Школа по салса, Фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Зорница“. Водеща ще бъде любимата актриса на децата Ралица Константинова. Предвидени са много игри и конкурси с награди, които са осигурени от спомоществователите на празника. За малчуганите ще има и много сладоледи, както и традиционната детска дискотека.

Центърът за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс и Община Търговище канят всички малки и големи жители на Търговище на градски празник по случай Международния ден на детето. Пред Драматичния театър ще бъдат обособени занимателни кътове, където всяко дете ще може да участва в различни дейности, свързани с неговите интереси.

За любителите на музиката ще има караоке. В спортния кът ще се проведат различни състезателни игри, а най-малките ще могат да покажат как управляват своите тротинетки и ролери. Всеки ще има възможност да засее цвете в обособения екокът, което да отнесе със себе си у дома. Ще се рисува с тебешири, а желаещите ще могат да получат и рисунка по тялото в бодиарт центъра. На детско киноложко парти ще бъдат представени домашни любимци и техните грижовни стопани.

Детски празник организира Община Тутракан на 1-ви юни. От 10:00 часа в залата на читалището ще започне кукленият спектакъл "Лека нощ, съкровище", а от 15:00 часа празникът ще продължи с импровизираното куклено представление "Направи ми приказка" на открито в парк "Христо Ботев". В програма са включени забавни ателиета, песни и танци и други изненади. 

Община Дулово организира пред сградата на общината голям детски празник. Малчуганите ще рисуват, пеят и танцуват, ще участват в забавни и спортни игри, ще има подаръци и разбира се- голяма торта. Във всички детски градини и техните филиали от общината ще се проведат специални тържества. Кметството в село Паисиево, съвместно с училището и читалището, са подготвили специална програма по повод Празника на селото и Деня на детето -1 юни. Програмата ще започне от 16.00 ч с рисунки на асфалт на площада в селото и ще продължи с карнавал, литературно-музикална програма, концерт на Сунай Чалъков и ще завърши с празнична заря.

Детски празник „Ние можем, пеем и танцуваме“ ще се проведе днес в Никола Козлево. Това съобщи секретарят на Местната комисия за борба с противиобществените прояви на малолетни и непълнолетни Антоанета Колева за БНР. В петото издание ще участват 233 деца от седемте детски градини и петте училища в общината. Всяко детско и учебно заведение ще се представи със собствена програма. От Община Никола Козлево са предвидили изненади и награди, а за забавлението на децата ще се грижат аниматори от Нови пазар, уточни Антоанета Колева. Празникът е под патронажа на кмета на общината Ешреф Реджеб.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама