Оранжев код в девет области за дъжд и гръмотевици

07:15, 26 юни 18 25 1701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През следващото денонощие облачността над страната ще е предимно значителна. Отначало в югоизточните райони, а по-късно през деня - и над останалата част от страната, ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата в следобедните часове в Югоизточна, а през нощта срещу сряда - в Централна България. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 22 и 27, в София - около 22 градуса.

По Черноморието ще преобладава облачно време и ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода.

Над планините облачността ще е значителна, ще има валежи и гръмотевична дейност. Значителни ще са явленията в масивите от Централна и Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра - около 8 градуса.

В 9 области е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици на 26 юни, а в 15 – жълт, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи оранжевият код, са Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни главно следобед и през нощта срещу сряда. Очакват се количества около 30-50 л/кв. м, но на места ще са за кратко време.

Областите, за които важи жълтият код, са Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Област София, София-град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. Количествата дъжд, които се очакват са 20-30 л/кв. м. По Черноморието е обявен и жълт код за силен вятър с пориви до 15-20 м/сек.

Сложна ще остане метеорологичната обстановка и в средата на седмицата. Под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон, на много места в нашата страна ще има валежи, главно в югоизточната й половина - и гръмотевични бури. Валежите ще са интензивни и значителни по количество, в отделни райони - надхвърлящи 65 л/кв. м. Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните - максималните в сряда ще са предимно между 20 и 25, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20 градуса.

През нощта срещу четвъртък и до обяд в Североизточна България валежите ще продължат, докато в останалата част от страната временно ще отслабнат и спрат. Около и след обяд от югозапад отново ще завали, ще се развият и гръмотевични бури. Остава и вероятността за значителни количества валеж, по-голяма - в Западна и Централна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама