Повече от половината месечна норма са падналите за денонощие валежи в област Търговище

15:40, 27 юни 18 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Търговище за денонощие са паднали 44 литра на кв. метър дъжд, което е повече от половината месечна норма за паднали дъждове, съобщи на БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория Красимира Стойчева.

По данни на специалиста нормата за юни е 80 литра на кв.м. Наймного дъжд е имало в община Омуртаг - 51 литра на квадратен метър, а най-малко - в района на антоновското село Стеврек - 21 л/ кв.м. От осемте валежомерни и трите климатични станции, разположени в различни части на област Търговище, няма подадени сигнали за щети след дъжда. Не е имало и градушки.

Няма опасност от преливане на язовирите в региона, тъй като нивата им се поддържат до 50 процента от обема, съобщиха от областната управа в Търговище. Вчера заместник областният управител Панайот Димитров е проверил водоеми в Омуртажко и Търговищко. Констатирано е, че повечето от язовирите са в добро състояние, а тези край селата Царевци, Беломорци и Горно Козарево в Омуртажко са на "кота преливен ръб". Взети са мерки и са проведени разговори с общинското ръководство на Омуртаг и със собствениците на язовирите за осигуряване на постоянното им наблюдение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама