Първият поезиомат в България гостува в Търговище

17:05, 29 юни 18 25 1034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият в България поезиомат - джубокс за слушане на поезия, ще гостува в Търговище през месец юли, предаде targovishtebg.com.

Инсталацията ще бъде монтирана на централната алея от площад „Свобода“ към Драматичния театър и ще бъде представена на 2 юли, от 17.00 часа.

Поезиоматът принадлежи на Чешкия център в София и гостува в Търговище по инициатива на Общината. Той изглежда като перископ на подводница и работи на принципа на звуковите устройства от типа на мегафон и грамофон. Снабден е с бутон за управление, позволяващ на всеки лесно да избере стихотворението, което иска да чуе.

Репертоарът на поезиомата включва 20 стихотворения на европейски автори, включително и български, изпълнени в оригинал и в превод на български език. Идеята е популяризиране на поетичното творчество по нетрадиционен начин в условията на градското пространство. Автор на проекта е чехът Андржей Кобза.

В България джубоксът за поезия се реализира за първи през 2017 г., като част от европейската инициатива „Нощ на литературата“. През 2018 г. гостува в различни градове на страната, като символ на посланията на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Поезиоматът ще остане в Търговище до края на месеца, а ползването му е безплатно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама