Обучават ловците за мерките срещу африканска чума по свинете

19:00, 13 юли 18 25 2384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти на Североизточно държавно предприятие и ветеринари провеждат обучения на ловците във Варненско във връзка с въведените превантивни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Стартиралата мащабна разяснителна кампания относно болестта поетапно се провежда във всички горски и ловни стопанства към СИДП. 

През обученията премиват минимум по двама членове на всяка ловна дружина. След срещите в ДГС „Цонево” и ДГС „Провадия” снощи с проблема бяха детайлно запознати всички служители на ДГС „Суворово” и ловците във Вълчи дол. 

„Вирусът не е опасен за хората, но е изключително устойчив и бързо се пренася. Болестта не е установена в България, но нейното ранно откриване би било от изключителна важност за ограничаването и ликвидирането й. Затова при съмнение за случай на заразено животно незабавно сигнализирайте официалния ветеринарен лекар в съответния район”, призова инж. Тервел Стефанов, експерт по лова в СИДП.

Начинът на протичане на заболяването и мерките за противодействие на разпространението му бяха представени съвместно с директорите на стопанствата, инж. Димитър Тодоров, експерт по лова от Регионалната дирекция по горите и д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните – Варна.

„Първият случай на заболяването извън Африка е констатиран през 1957 г. в Португалия. Той е в резултат от изхранването на домашни свине с кухненски отпадъци от самолетни полети. Успешното ликвидиране на заразата отнело три десетилетия, докато през 2007 г. тя отново прониква в Европа – пренася се в Грузия чрез изхранването на животни с отпадъци от кораб от Югоизточна Африка и се разпространява бързо в Русия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Молдова, Украйна, Чехия. Заболяването вече е на около 60 км от пределите на страната ни – последното огнище на заразата в Румъния беше открито при домашни прасета в Констанца”, информира инж. Стефанов.

Той бе категоричен, че териториите по сухопътната ни граница с Румъния се очертават като най-рискови за проникване на африканската чума по свинете, поради което горските и ловни стопанствата към СИДП трябва да бъдат добре подготвени за противодействие на болестта. „До момента няма разработена ваксина, нито лечение за заболяването, затова превенцията е от решаващо значение. Тя изисква стриктни мерки за контрол и биологична сигурност, както и максимално намаляване на популацията на дивите свине в съседни на засегнатите райони”, изтъкна инж. Тервел Стефанов.

Той подробно разясни реда за издаване на разрешителни и провеждане на ловни излети. „Индивидуалният лов не е традиционен за България, но активното му прилагане е наложително към момента, а след като влязат в сила предвидените законови промени, ще се даде ход и на групов лов за диви свине”, обясни експертът. 

Той акцентира върху правилата за безопасност и задължителното изискване да се предават проби за лабораторна диагностика от всяко отстреляно животно. „Подавайте информация и за мястото на отстрела, за да може точно да се локализира евентуалното огнище на заразата”, предупреди експертът и допълни: „При намерен труп на дива свиня веднага сигнализирайте на телефон 112. Взимането на проби в този случай трябва да се извършва под вещото ръководство на ветеринар.”

Д-р Даниел Денев, запозна представителите на ловните дружинки с характера и симптомите на болестта, с контрола и изискванията за обезвреждане на труповете и месните продукти, за почистване и дезинфекция. „Чрез своята дейност и хранителните продукти хората лесно могат да пренесат вируса. Затова за всяка една ловна дружинка е необходимо обособяването на места за първична обработка на диви свине, съоръжения за обезвреждане на отпадни продукти и  места за съхранение на месото до излизане на лабораторния резултат”, обясни д-р Денев. 

Той апелира ловците да сигнализират, ако забележат необичайно поведение или влошено здравословно състояние на диви свине. „Чрез добра съвместна работа можем да ограничим евентуалното разпространение на заболяването, което нанася сериозни щети върху икономиката, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство”, изтъкна д-р Даниел Денев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама