ОДМВР-Силистра с кампанията срещу "ало" измамниците и битовата престъпност по селата

18:35, 18 юли 18 25 1581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Село Срацимир днес бе домакин на поредна проява в рамките на информационната кампания по противодействие на телефонните измами, която ОДМВР-Силистра стартира през април т.г. На срещата присъстваха кметът на селото Георги Костадинов и началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров.

Инспектор Ивайло Димов от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ запозна събралите се възрастни хора с механизма, по който се извършват измамите, най-актуалните сценарии, поведението и похватите на извършителите. Той подробно разясни как трябва да се реагира в случай на обаждане с искане на пари и препоръча задължително да се търси връзка с близките или с полицията при всяка съмнителна ситуация. От него и от обслужващия района полицейски инспектор Йордан Господинов присъстващите получиха изчерпателни отговори на интересуващите ги въпроси.

Наред с информационната кампания, продължава работата на мобилните екипи на ОДМВР-Силистра по противодействие на битовата престъпност и опазването на обществения ред в малките и отдалечените населени места. В тях са включени служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Пътна полиция“, които всеки месец по график провеждат срещи по въпроси на сигурността с представители на местната власт и жителите на селата в цялата област. 

От старта на инициативата през месец септември м.г. досега са проведени над 250 такива срещи. Всеки получен сигнал се подлага на анализ, за да се набележат мерки за адекватно и бързо решаване на всеки конкретен проблем.

Същевременно в отдалечените райони продължава провеждането на специализирани полицейски операции по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпни посегателства, опазване на селскостопанската продукция и контрол на пътното движение. Създадена е организация за разтеглено работно време, включително и през тъмната част на денонощието.

Полицейската статистика на ОДМВР-Силистра показва, че за първото полугодие на 2018 г. в селата на територията на областта са регистрирани 132 престъпления, срещу 147 за същия период на м.г., т.е. налице е намаление с 10,2%. Постигнатият процент на разкриваемост към момента е 50%, като работата по разследването на престъпленията продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама