След мащабна акция шестима са обвинени за трафик на хора

14:19, 08 мар 17 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След мащабна акция срещу група за трафик на хора от Турция през България към Западна Европа са повдигнати обвинения на шестима. Това отчетоха на брифинг днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Акцията на спецпрокуратурата, ДАНС и МВР е проведена вчера, първоначално са били задържани 10 души, но обвиняеми са станали 6.  Сред задържаните има двама български граждани, трима постоянно пребиваващи у нас иракчани и един алжирец.

Групата е била под контрол на службите от средата на миналата година, а разследването е започнало по сигнал за трафик на хора, получен в ДАНС.

Задържаните са част от българското трасе на международен трафик за мигранти от Турция през България и Сърбия до желана от мигрантите дестинация в Западна Европа. В началото и в края на пътя имало по един отговорник за прехвърлянията на хората. Плащанията са ставали по т.нар. схема „Хавала“, обясниха от прокуратурата и ДАНС. Парите са давани от първия по трасето на последния, едва когато трафикираните лица стигнат до желаното от тях място. Преминаването само през територията на България е варирало между 600 и хиляда евро на човек. Сумите са били описани в специален тефтер, намерен у един от задържаните българи. Парите за другите отсечки по пътя Турция – Западна Европа били различни, казаха още от прокуратурата, МВР и ДАНС.

Предстои да бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение на шестимата задържани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама