Туск: На Западните Балкани има нездраво външно влияние

08:06, 10 мар 17 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напрежението и разделението на Западните Балкани излязоха извън контрол, което частично се дължи ина нездравото външно влияние.

Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск и подчерта, че "този регион е от жизнено важно значение за Европа", съобщи БГНЕС. По време на срещата с лидерите от ЕС в Брюксел, на която участва и президентът Румен Радев, Туск съобщи, че "ще продължат със своите действия, включително и изработване на стратегия".

"Посланието към страните от Западните Балкани е много ясно. ЕС остава верен на обещанията си, които даде в Солун. ЕС е изяцло на страната на стабилността и напредъка на региона", подчерта Доналд Туск.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск беше преизбран за втори мандат на поста, въпреки ожесточената съпротива на неговата собствена държава Полша. Той получи подкрепата на 27-те лидери на съюза, без Варшава. Туск, който е бивш полски премиер, е в остър конфликт с новото ръководство на страната и най-вече с лидера на управляващата партия „Закон и справедливост“ Ярослав Качински , с когото имат различни мнения по редица въпроси, включително и промени в държавните медии и конституцията. След като стана ясно решението на съвета,Туск благодари за преизбирането си в „Туитър“: „Благодарен съм за доверието и положителната оценка от Европейския съвет. Ще дам всичко от себе си, за да направя ЕС по-добър“, написа той.

Срещата на върха на ЕС в Брюксел ще приключи днес с дебати за бъдещето на съюза. Лидерите на 27 страни, без участието на британския премиер Тереза Мей, ще търсят споразумение по ключови позиции в декларацията за 60-ата годишнина от Римските договори, с които се поставят основите на ЕС.

Полша ще блокира заключителното изявление на европейските лидери след двудневната им среща, съобщиха дипломатически източници от Брюксел. Причина за това е единодушното избиране на Доналд Туск за председател на Европейския съвет за втори мандат, срещу което застана единствено Полша. Решението идва, след като в четвъртък 27 страни от ЕС подкрепиха преизбирането на досегашния председател на Европейския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама