Пак забраниха достъпа до Чинията на Бузлуджа

14:13, 10 мар 17 25 559 Шрифт:
Автор:

Няма да се допускат хора в сградата на Дом - паметника на връх Бузлуджа, съобщиха от ОДМВР Стара Загора.

Мярката е въведена със заповед на новия областен управител проф. Веска Шошева от 2 март. С нея се забранява достъпа на лица в сградата на Дом-паметника на връх Бузлуджа, намиращ се на територията край град Крън, община Казанлък.

Според мотивите на областния управител към настоящия момент недвижим имот, представляващ сграда Дом - паметник комплекс връх „Бузлуджа“- частна държавна собственост, актуван с Акт за държавна собственост от 02.06.2006 г.  е неизползваем.

 В същото време съществува реална опасност от откъсване на части от покривната конструкция и в тази връзка конструктивното състояние на сградата създава опасност за здравето и живота на всички, които желаят да я посетят и разгледат.

 Поради разкопани и демонтирани кабели не може да се осъществява нормално електрозахранване. Липсата на електричество и сигнална маркировка създават сериозни предпоставки от възникване на инциденти с граждани, които се опитват да проникнат в сградата.

Под влияние на атмосферните условия голяма част от вътрешните стени са силно компрометирани и част от армировката е  оголена и корозирала.

Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние, което от своя страна повишава опасността от възникване на фатални инциденти. Тъй като същият е негоден за експлоатация  неговото затваряне е наложително.

 Поради наличието на неукрепени и рушащи се части от строителната конструкция не трябва да се допуска извършването на технически дейности и влизане на хора вътре в сградата на Дом – паметник Бузлуджа, като е налице реална заплаха за здравето и живота на голям кръг хора в размери, които изискват предприемането на мерки за недопускане на последици от инциденти.

За осигуряване изпълнението на заповедта на областния управител и недопускане на инциденти, от ОДМВР Стара Загора е създадена организация за периодично полицейско присъствие и наблюдение на района на Дом-паметника на връх Бузлуджа. Всички установени нарушители ще бъдат санкционирани по административен ред, уточниха от полицията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама