София ще инвестира в минералните бани в Овча купел и Горна баня

14:36, 10 мар 17 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инвестиционни проекти за баните с минерална вода в Горна баня и Овча купел в София представи Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) на среща с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси и представители на двустранните камари у нас. 

Изготвен е и проект за изграждането на аквапарк в кв. Чепинци.

За петнайсет години - от 2000 г. до 2015 г., в България са влезли 23 163 272.7  евро чуждестранни инвестиции от 77 държави, като повече от половината (52,9 на сто или 2 111 789.8 евро) от тях са в София, съобщи главният изпълнителен директор на агенцията Владимир Данаилов. 

Основните направления, в които София ще инвестира в следващите години, са производствата с високо добавена стойност, смарт сити, индустриите, свързани с качеството на живот и здравето на хората, туризъм и т.н. 

Сред проектите за бъдещи инвестиции, към които търговските представители на чуждите държави проявиха интерес, бяха обновяването на Западен парк и Северен Парк, както и за изграждане на бъдещия „Сливница Плаза“.

 Възможностите за развитието на минералните бани в града предизвикаха интерес сред представителите на Чехия, Унгария и Полша. 

Търговските представители одобриха идеята на агенцията да се направят поредица от работни бизнес срещи между софийските предприемачи и бизнеса от държавите, които те представляват. СОАПИ вече работи по един такъв проект с Осло, Норвегия, представляван от „Иновация Норвегия“ и след месец представители на столичния бизнес ще имат работна визита при свои колеги от Осло.  

Нашата цел е да представим софийските предприемачи от малките и средни фирми на външния пазар, защото те са гръбнака на нашата икономика, подчерта Данаилов. Той представи на присъстващите новия изпълнителен директор на Агенцията с ресор приватизация д-р Вергиния Стоянова. В годишния план за работата на  организацията са включени 40 обекти за продажба, които инвеститори могат да получат по условията на сертификат клас В, който СОАПИ дава.  

Специални участници на срещата бяха заместник кметовете Дончо Барбалов  и Евгени Крусев. Барбалов поздрави присъстващите от  името на кмета Йорданка Фандъкова. Той подчерта основните предимства на града за инвестиции – предвидима данъчна политика, удобна инфраструктура, възможностите за качествен транспорт, младите и високообразовани кадри. Столичната община е готова да съдейства за по-лесното преодоляване на административните изисквания към бизнеса,  каза  Барбалов.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама