Момчил Неков, евродепутат от БСП: Само европейско финансиране гарантира устойчиво земеделие в България

15:50, 10 мар 17 / Политика 25 338 Шрифт:
Автор:

„Шумен се намира в Североизточна България, характерен земеделски район. И трябва да се развива добавената стойност на самите земеделски продукти. През последните няколко години в България основно се изнасят зърнено-житни култури и те се връщат на 5-6 пъти завишени цени у нас, под формата на бисквити. Ето защо трябва да започнем да работим за организация на производителите по френски модел“, това заяви на среща с граждани евродепутатът от БСП Момчил Неков. Предимството на този модел е да се използва европейско финансиране за постигане на устойчиво земеделие в България, обясни евродепутът. Той даде и конкретен пример - обединението на производители им дава възможност да кандидатстват за европейско финансиране до 90 % . А след това да създадат преработвателно предприятие.

Кооперирането е важно, тъй като тогава падат разходите на самите земеделски производители, уточти той.

Според Неков основен проблем на българския износ е раздробяването на земеделските производители. А прекупвачите в крайна сметка получават печалбата им.

Като основен проблем в региони като Шумен евродепутатът посочи липсващата преработвателна промишленост, тук има незаети мощности в консервната промишленост, в мрекопреработването и бирения сектор. Преди да бъдат разработени тези мощности трябва да бъде изготвен сериозен анализ за състоянието им, категоричен бе Ников.

Той съобщи, че от 2016 година вече действа схемата за промоционални продукти, които имат географско означение и могат да кандидатстват за директно финансиране от Европейската комисия. И така си осигуряват финансиране за намиране на нови пазари.

„Ролята на депутатите е да работят за реализиране на заложените в предизборната платформа

идеи за храните и хранителните вериги, за да се осъществят практики, които успешно са приложени вече във Франция“, заяви водачът на кандидатската листа на БСП Иван Иванов. Според него дистанцията между производител и продавач трябва да се скъси. А задължението на веригите -монополисти минимум 50% от продукцията, която предлагат на своите щандове, да бъде с марка „Произведено в България“.

Обяснението на Иван Иванов за неразработените мощности в Шумен е лошо водена секторна политика. „Всички неволи в сектор „земеделие“се дължат на некомпетентно управление в Министерството на земеделието и свързания с него фонд „Земеделие“. Нашата цел е именно да подобрим работата на тези структури“, обяви първият в листата. С помощта на нашите евродепутати трябва да намерим правилната посока, смята той.

„В платформата, която БСП предлага са посочени пътищата, по които трябва да се тръгне. Държавата трябва да започне да влиза в онези сектори, в които да подпомага първо окрупняването на малките производители, най-вече в сектор земеделие, където нещата са доста зле. И да подпомага формите на коопериране“, заяви инж.Иван Йонков, кандидат за депутат.

Според него има наличие на ресурс и опит. И спомощта и подкрепата на държавата в отделни производства може да се стимулира възстановяването на онези продукти, които ще намерят пазар в Европа.

Като доходоносен продукт от Шуменски регион Йонков посочи малината, но като краен продукт. И производството на мед, което през последните години е занижено.

„Проведохме доста срещи с избиратели от областта. Проблемите, които хората поставят пред нас са свързани с доходите, с достъпа до здравеопазване и пенсиите“, заяви другият кандидат за народен представител Лили Петрова. Според нея избирателите се интересували от намалението на данък общ доход, което е заложено в платформата на БСП.

„Хората са обнадеждени, вярват в промяната, която с общи усилия ще настъпи“, каза Петрова.

В смесените общини питали чия е вината дълги години тук да има лоша пътна инфраструктура, осеяна с огромни дупки. И не е ли време да се помисли, че и тук живеят български граждани, за съжаление, изоставени от държавата .

„Този проблем не е актуален само за Лудогорието, а и за други населени места“, обобщи Петрова.

Евродепутатът Момчил Неков ще се срещне днес с представители на Североизточната Българо-турска търговско индустриална камара. В зала "Дискрет" на Гранд хотел Шумен той ще разговаря с представители на Българската стопанска камара.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама