Амазонка съществува от девет милиона години

02:46, 07 апр 17 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група учени от Университета на Бразилия с подкрепата на свои колеги от европейски страни установи, че възрастта на река Амазонка е 9 милиона години. Това е с 8 милиона повече, отколкото се смяташе досега. Както съобщава в четвъртък телевизия „Глобо”, изводът на учените е направен с помощта на анализи на отлаганията в руслото на най-голямата река в света.

„Всъщност преди 9 милиона години Амазонка е била езеро, чиито води са се устремявали на север. Именно в този период то се преобразува в река”, разказва бразилският геолог Роберто Вентура.

Автори на предишни изследвания твърдяха, че възрастта на Амазонка е между 1 милион и 1,5 милиона години.

Според Вентура откритието ще даде възможност не само по-добре да се разбере историята на реката, но и да се прогнозира бъдещето ѝ. ”

Сега в Амазония започнаха да се случват засушавания, които се съпровождат с периоди на разливане на реката в нетипично за тези явления време. И ние няма да можем да разберем природата на този феномен, ако гледаме само в настоящето”, каза ученият.

Амазонка тече в северната част на Южна Америка. По-голямата част от басейна ѝ е в Бразилия, а югозападните му и западните райони частично са в Боливия, Перу, Еквадор, Колумбия. Амазонка е най-пълноводната река в света с най-голям водосборен басейн, освен това по бреговете ѝ се намира най-голямата тропическа гора в света. През 2011 година след конкурс, проведен по целия свят, Амазонка бе призната за едно от седемте природни чудеса на света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама