Валентин Йорданов се оттегли от президентския пост на БФ по борба

15:17, 07 апр 17 / Спорт 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Легендата на българската борба Валентин Йорданов се оттегли като председател на федерацията след 19 години начело. Той обяви решението си пред общото събрание на БФБ, което се проведе днес в Русе, съобщи БГНЕС. За нов президент бе избран 29-годишният световен и европейски шампион Христо Маринов от Стара Загора.

Вальо Йорданов мотивира желанието си с натрупаната умора и бе категоричен, че не е обиден на никого. Според него е време да се даде път на младите и да има промяна. Въпреки емоционалния призив на Станка Златева да остане като шеф на федерацията, Йорданов бе категоричен в решението си и подкрепи Христо Маринов. „Смятам, че той е млад и амбициозен и се надявам, че ще работи в името на българската борба и българския спорт. Пожелавам му успех и дано на следващата олимпиада се върнат със златен медал“, каза легендарният състезател.

Отвод си направи още един от петимата кандидати за президент – Валентин Райчев, след което останаха трима претенденти – Христо Маринов, Димитър Джамов и Георги Мърков. Те представиха накратко вижданията си за развитието на борбата, след което 85-те делегати гласуваха. Христо Маринов получи подкрепата на 73 души, за Джамов гласуваха 6, а за Мърков – 4. Един делегат се въздържа, а един напусна залата.

„Чувствам се много щастлив на тези години да стана председател на БФБ, за мен е голямо признание, че са ми гласували доверие толкова авторитетни фигури. След г-н Йорданов всеки един от нас ще бъде в много тежко положение и ще бъде много трудно, така че нека малко време да мине, да навляза в нещата. И да видим какво ще променим, какво ще остане. Като за начало ще се захвана с обиколка на страната, искам да се срещна с клубовете, да говорим какви проблеми имат, какво можем да решим. Искам да създадем лига за юноши и за мъже, и съответно да има по-добро финансиране и за състезателите, и за треньорите“, каза новият президент на федерацията Христо Маринов.

По предложение на Гриша Ганчев Валентин Йорданов бе избран единодушно за почетен президент на БФБ. В новия УС влязоха 13 души, сред които Вальо Йорданов, Александър Томов, Гриша Ганчев, Николай Гергов, Станка Златева и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама