Въздушните атаки върху сирийския град Хиш продължават

15:59, 07 апр 17 / Свят 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Контролираният от сирийската опозиция град Хиш в провинция Идлиб е бил бомбардиран днес, загинали са 10 цивилни, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Представителят на организацията за гражданска защита Мухамед Зикра твърди пред турската медия, че въздушната атака е осъществена от руски военен самолет. Загинали са 10 души, десетки са ранени, сред които са и хора, напуснали Хан Шейхун след удара с химически оръжия от 4 април.

Екипите на местната гражданска отбрана издирват затрупаните под разрушенията и транспортират оцелелите до болниците в града. Анадолската агенция припомня, че при атаката в Хан Шейхун загинаха около 100 души, сред които много деца и жени, а над 500 са ранените. Тогава десетки хиляди жители напуснаха домовете си и потърсиха подслон в съседни райони заради опасността от разпространението на химическите газове.

Смъртоносният инцидент предизвика намесата на САЩ, която днес беше официално коментирана в Анкара. Пред журналисти вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш заяви, че правителството и преди е настоявало за реални стъпки в борбата с беззаконието в Сирия. „Ракетният ударът по авиобазата е важна и значима стъпка. Международната общност е длъжна да продължи линията на борба с варварския режим на Башар Асад“, заяви вицепремиерът. Според него светът е длъжен да отстоява позицията си, докато режимът на Асад се окаже безсилен да вреди на сирийския народ. „Поради това ние се отнасяме положително към ракетния удар на САЩ, но смятаме, че тази тактика трябва да бъде продължена така, че режимът на Асад да бъде наказан на международно ниво. Необходимо е да се ускори преговорният процес и да се поддържа не наложен мир, а справедливо и дългосрочно урегулиране на ситуацията, което цялото сирийско общество да приеме. Надяваме се, че тази операция на САЩ е принос към гарантирането на мира в Сирия и ще позволи да бъдат пресечени варварските действия на режима на Асад“, посочи Куртулмуш.

Президентът Реджеп Ердоган обаче определи удара върху военно-въздушната база в Шейрат край град Хомс като положителна, но недостатъчна стъпка. Той призова международната общност към активни действия за противодействие на престъпленията в Сирия и подчерта, че светът притежава този ресурс. „Невъзможна е стабилност там, където убиват деца. Вината за престъпленията в Сирия вече не може да се пренася върху ДАЕШ. Анкара дълги години полага усилия за предотвратяване на престъпленията в съседната страна“, заяви Ердоган на митинг в Хатай, Южна Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама