По транснационален проект ще бъде обновено Военното гробище - музей в Добрич

16:52, 20 апр 17 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голяма част от надгробията във Военното гробище – музей в Добрич ще бъдат обновени по нов проект, съобщиха от Община Добрич.  Днес е подписан договорът за национално съфинансиране между Регионалния исторически музей и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Музеят е партньор по проект, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество “Дунав“ 2014-2020. По него културният институт в Добрич ще получи 17 599 евро. Реализацията на проекта ще продължи 30 месеца. Водещ партньор е  Център за развитие на долината Сока в Словения.

Проектът предвижда дейностите, свързани с изучаването, популяризирането и социалната адаптация на наследството от Първата световна война. Ще бъдат възстановени по-голямата част от надгробията и реновирани парковото пространство, „алеята на знамената” и „вечният огън” във Военното гробище – музей в Добрич. 

Военното гробище – музей в Добрич е най-голямото в България военно гробище от времето на Първата световна война. В него почиват над 3 000 войни от шест националности и четири вероизповедания. Днес за паметните боеве при Добрич напомнят не само каменните надгробия и експозицията „Добричката епопея 1916 г.“, но и алеята на знамената, вечният огън и параклис-костницата „Св. Архангел Михаил“, изградена през 1921 г. и изографисана от известния добрички живописец Никола Тахтунов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама