Румъния иска да купи US ракети "Пейтриът"

14:45, 21 апр 17 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънското министерство на отбраната е изпратило до правителството на САЩ искане , показващо интереса на Букурещ за купуване на ракети "Пейтриът", заяви секретарят на ведомството Флорин Владича, цитиран от "Медиафакс". Това предаде БГНЕС.

Той направи това изявление на пресконференция във връзка с тактическите военни маневри в Източна Румъния. Там беше организирана и церемония по пристигането на първата ротационна група от американски войски като част от американската инициатива за гарантиране сигурността на Европа (ERI).

Ракетите "Пейтриът" са зенитно оръжие с голям обсег на действие. Според в."Вашингтон пост" преди време ракетите са стрували по около 3 млн. долара. Те са определяни като едни от най-модерните ракети земя-въздух в света. "Пейтриът", които са с дължина пет метра, могат да летят със скорост пет пъти по-висока от тази на звука. Досега 13 държави разполагат със собствени батареи "Пейтриът", сред които са САЩ, Холандия, Германия, Италия, Япония, Израел, Саудитска Арабия и др.

Компонентите на системата позволяват на държавите-членки на НАТО да си сътрудничат при сглобяването на защитна система, която може да бъде инсталирана в отдалечени региони.

Системата "Пейтриът" е изградена от четири елемента: радарна система, команден център и генератор на електроенергия, комуникационна кула и пускови установки, инсталирани на камиони. Производителят гарантира, че един камион може да бъде оборудван с до 16 ракети, но армията на САЩ използва пет до осем пускови устройства за батарея, уточняват от "Медиафакс". Става дума за най-новата версия "Pac-3" . Установките могат да бъдат разположени и координирани от един километър от контролния център.

Ракетите "Пейтриът" са разработени и произведени от Lockheed Martin и Raytheon.

Тази година Румъния увеличи военния си бюджет от 1,5 на 2% .

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама