Високопоставени катарски заложници освободени в Ирак

15:25, 21 апр 17 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 20 заложници от Катар, похитени през декември 2015 година, са били освободени в Ирак, съобщи телевизионният канал „Ал Маядин”, предаде БГНЕС.

Заложниците са от управляващото в Доха семейство и са били отвлечени по време на лов със соколи в пустинята, близо до град Неджеф.

Катарците са освободени в рамките на сделка за локално примирие в Сирия, подготвена с участието на Иран, Турция и Катар. В замяна на пускането на катарците бойците от екстремистката групировка „Джебхат ан Нусра” са позволили на 18 000 шийтски жители да напуснат градовете Кефрая и Фуа в провинция Идлиб.

Първият етап от евакуацията им към освободения град Алепо беше извършен на 14 и 15 април. Терористите обаче се опитаха да попречат на изпълнението на споразумението и взривиха бомба до колоната от автобуси, която влизаше в Алепо. Загинаха 126 бежанци, главно жени и деца, а повече от 200 бяха ранени.

Със споразумението е обвързано и извеждането на екстремисти от планински селища край Дамаск. Напуснаха над 3,8 хиляди бойци със семействата им, които ще бъдат настанени в провинция Идлиб, контролирана от въоръжената опозиция.

Посредник при сключването на споразумението между властите в Багдад и похитителите беше иракският филиал на шийтската групировка „Хизбула”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама