Работодателите в Русе и региона могат да кандидатстват за преференции по програми за заетост и обучение

09:27, 23 апр 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работодателите от общините Русе, Иваново и Сливо поле до 28 април, петък, могат да депозират документи за ползване на преференции по Закона за насърчаване на заетостта, съобщиха от дирекция “Бюро по труда”-Русе.

След изтичане на този срок Съветът за сътрудничество към ДБТ извършва подбор на работодателите по утвърдени критерии от министъра на труда и социалната политика и изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

Работодателите имат възможност да ползват преференции в случаите, когато наемат безработни младежи до 29 години – включително и за стажуване и с трайни увреждания, продължително безработни лица, безработни над 55-годишна възраст, безработни на разкрити от работодатели-микропредприятия първи пет работни места, лица с трайно намалена работоспособност на пълно или непълно работно време, безработни самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки), с деца до 5-годишна възраст, и т.н. Предлагат се и насърчителни мерки, когато работодатели разкриват работни места за лица, включително и младежи до 29 години, с основно или по-ниско образование и без квалификация за чиракуване под ръководството на наставник; или разкриват „зелени работни места” за безработни.

Освен по насърчителни мерки за заетост и обучение от 20 до 28 април включително бюрата по труда в областта ще приемат и заявки от работодатели и по Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица, работодатели от частния сектор и читалища, от държавни и общински лечебни заведения, общински училища, детски градини, както и предприятия с държавно участие и общински предприятия.

ДБТ-Русе разполага и със свободни средства за обучения за професионална квалификация по заявка от работодател, по реда на чл.63 от ЗНЗ.

Подробна информация за условията за кандидатстване и за свободните финансови средства, в рамките на които могат да се сключват договори, може да се получи в Дирекция „Бюро по труда”-Русе, ул. „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” 10, етаж ІІІ, стая 301, както и на телефон 082/821 426.

Документи за ползване на преференции по Закона за насърчаване на заетостта от 20 до 28 април 2017 г. могат да депозират и работодателите от общините Бяла, Борово, Две могили и Ценово, както и от община Ветово, където - съответно дирекциите “Бюро по труда”-Бяла и Ветово, също са обявили процедура за подбор. Допълнителна информация в: ДБТ-Бяла, ул. „Бунар Хисар” 9, стая 7, тел. 0879 001 922; ДБТ-Ветово, ул. „Христо Ботев” 4, тел. 0882 824 886.

Повече информация заинтересованите могат да получат и на интернет страницата на Агенцията по заетостта в рубрика „Обяви за финансиране по региони”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама