Кметицата на Париж протестира срещу решение на Тръмп със зелена светлина

04:16, 02 юни 17 / Свят 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сградата на кметството в Париж прекара нощта в зелен цвят. Светлината върху фасадата е знак на разочарованието и несъгласието на Ан Хидалго, която е кмет на Париж с решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата. Това съобщи БГНЕС.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон изрази в личен разговор с американския президент разочарованието си от решението на Доналд Тръмп да започне процедура по излизането на САЩ от споразумението, което предвижда мерки за борба с глобалното затопляне. Споразумението за климата от Париж 2015 година остава в сила и редица световни лидери и много общности, включително в САЩ, заявиха, че ще продължат борбата си за една по-зелена икономика.

Хидалго е привърженичка на екологичните действия. През 2016 година тя застана начело на движение за забрана на дизеловите двигатели в големите градове. Според нея това доказва нежеланието на градовете да продължат да „толерират замърсяването на въздуха и здравословните проблеми, които то причинява“.

Дизеловите двигатели са най-често срещаните при превозни средства в Европа. Въпреки че дизелови двигатели се смятат за по-икономични заради цената на горивото, горенето му произвежда големи количества сажди и азотни оксиди в сравнение с бензина. Последните изследвания показват, че именно тези частици допринасят за смъртта на над три милиона души по света всяка година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама