Валдис Домбровскис представя препоръките на ЕК за България

05:49, 02 юни 17 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, ще посети България на 2 юни. Той ще представи препоръките на Европейската комисия за България. Това съобщи БГНЕС.

Валдис Домбровскис ще се срещне с президента на България Румен Радев, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Екатерина Захариева, министъра на финансите Владислав Горанов, както и с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Предвидена е и среща с управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

В рамките на своето посещение Домбровскис ще участва и в конференция, организирана от Представителството на Европейската комисия.

В дискусията на високо равнище ще вземат участие и Владислав Горанов, Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, както и Ищван Пал Секели от Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ на ЕК и Стефан Улсон от Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК.

След дискусията в два последователни модула ще бъдат представени препоръките на Комисията, отнасяща се до финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването.

Препоръките на Европейската комисия се публикуват ежегодно в рамките на Европейския семестър. Те се основават на доклада за България, публикуван по-рано тази година, програмата за конвергенция и Националната програма за реформи, както и на резултатите от диалога на Европейската комисия с държавата членка.

На 1 март 2017 година, Европейската комисия публикува Бяла книга за бъдещето на Европа "Размисли и сценарии за ЕС-27 до 2025 г.", в която се посочват възможни пътища за бъдещето на Европа. Бялата книга представя пет сценария, които предлагат поглед към потенциалното бъдещо състояние на Съюза в зависимост от избора, който Европа ще направи.

Бялата книга бележи началото, а не края на този дебат и целта е преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 г. да се представи план, визия и начертан път за бъдещето на Европа.

Участието на гражданското общество в този дебат е от изключителна важност. Председателят на Европейската комисия Юнкер възложи на председателя на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), Дасис, изработването на становище относно Бялата книга. ЕИСК от своя страна реши да организира дебати в 27 държави-членки в сътрудничество с националните икономически и социални съвети. Българският Икономически и социален съвет също подготвя становище относно предложенията, изложени в Бялата книга.

Целта на дебата, организиран в България, съвместно с българския Икономически и социален съвет, е да се анализират и оценят петте сценария, очертани в Бялата книга, и при нужда да се предложат други възможни сценарии за бъдещето на Европа. Дебатът ще послужи също така за критичен анализ и изработване на препоръки относно по-активно участие на гражданското общество в изграждането на бъдещето на Европа.

"Очакванията са България да спази Пакта за стабилност и растеж както през 2017 г., така и през 2018 г., което изпраща положителен сигнал към инвеститорите. За да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри жизненият стандарт на българските граждани, препоръчваме България да ускори своята програма за структурни реформи.

Ние отчитаме постигнатия напредък в укрепването на банковата система, но сме на мнение, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор, като например високото равнище на необслужваните кредити.

Препоръчваме също така да се осигурят по-добро съдействие на търсещите работа и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

Подобряването на събираемостта на данъците и на спазването на данъчното законодателство и намаляването на размера на неформалната икономика са мерки, които могат да повишат атрактивността на българската икономика и доверието в нея.

През следващата седмица ще бъда на посещение в София и очаквам с голям интерес да обсъдим нашите препоръки с министри, депутати и социални партньори", заяви Валдис Домбровскис. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама