Проф. Румен Ваташки изследва неизвестните Родоски съвещания от 60 те години на миналия век

09:43, 02 юни 17 25 1522 Шрифт:
Автор:

На 25 годишния юбилей от създаването на Катедра „Теология“ към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ е посветена най-новата книга на проф. Румен Ваташки „Родоските събития 1961, 1963, 1964 и диалогът за всеправославно единство“. Презентирането бе в ХГ „Елена Карамихайлова“ и е включено в културната панорама на Община Шумен за месец юни.

„Посвещавам книгата на юбилея на Катедра „Теология“, която вече не съществува, тъй като бе разтурена с един груб административен акт“, заяви проф. Ваташки. И сподели:

„ Представям различна интерпретация, въз основа на 100 открити от мен оригинални документи, вече в пуснати в научно обръщение. Следвах свой път при написването на книгата“.

Той посочи източниците - кореспонденция на Цариградския патриарх с българския патриарх Кирил, преведена от гръцки език на български кореспонденцията с румънския патриарх, документи от кореспонденцията на Константинополския патриарх с представители от Ватикана. „Това ме провокира за научно изследване и проучване на неизвестни досега факти от църковната история“, обясни той. И уточни, че е използвал и документи от Славянобългарския манастир „Св.Георги“на Атон.

Авторът обясни, че настоящата книга е продължение на друга негова книга – БПЦ и Вторият Ватикански събор, която е написана също възоснова на документи.

Според доц. Стефан Стефанов, преподавател в катедрата обективно и пълно авторът е отразила организирането, свикването и процедурите на Родоските съвещения през 60 те години на миналия век, които са инициирани от предизвикателствата към Православната църква в съвременния свят.

„ На достъпен език са популяризирани малко известни теми, непредставяни досега в академичните богословски заради тоталитарния контрол над Църквата“,посочи доц. Стефанов.

 

 

Авторът на книгата – проф. Румен Ваташки е преподавател по „История на БПЦ“ в Шуменския университет. Работи в областта на българската църковна история, дейността на Западните католически мисии и реакцията на БПЦ срещу католическата пропаганда.

Специализирал е в Източния папски институт в Рим.

Новото научно предизвикателство пред проф. Ваташки е да напише монография възоснова на документи от Секретния архив на Ватикана в Рим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама