Републиканските състезание „Млад огнеборец” ще се проведе в Албена

09:56, 02 юни 17 / Спорт 25 897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес до 5 юни в курорта Албена ще се проведат ХVIII-ите републикански състезания на младежките противопожарни отбори „Млад огнеборец”, съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич.

Съорганизатори на проявата са главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Българската федерация по пожаро-приложни спортове и министерствата на младежта и спорта и на образованието и науката. Право на участие в републиканските състезания имат отборите, които на областните състезания са спечелили първо място.

Учениците ще мерят сили в две дисциплини: дисциплина „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400м щафетно бягане с препятствия”. Победителят в комплексното класиране е републикански шампион за 2017г.

Надпреварата "Млад огнеборец" ще бъде открита утре от 9 часа, а награждаването и официалното закриване са на следващия ден от 17.30 часа.

Движението младежки противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” е с международен характер. В България е възстановено от началото на учебната 1999/ 2000 година. Основната цел на движението е повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии. Отрядите “Млад огнеборец” се обучават и подготвят от служителите на "Пожарна безопасност и спасяване”, със съдействието на съответните общини, директорите и педагозите от училищата и Регионалния инспекторат на Министерство на образованието, младежта и науката.  Приемът в МПО е на доброволен принцип, като изискванията са децата да са физически здрави, на възраст от 12 до 16 години.  Привлекателна страна на младежките противопожарни отряди е богатият спортен календар, който включва провеждане на районни, областни и републикански състезания, както и есенен турнир “Юлиян Манзаров”.

Есенният турнир е една от кулминациите на традиционната Седмица на пожарната безопасност и се провежда за Преходната купа “Юлиян Манзаров”, учредена от НСПБЗН - МВР през 2004 г. в памет на ученика от Свищов, загинал, спасявайки свои съученици при инцидент на 4 април 2004 г. край Лим на територията на Сърбия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама