Без автомобили в залива Болата на морето

10:09, 02 юни 17 25 1744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова посетиха морския залив Болата край Каварна. Това информира БГНЕС.

Двамата се разбраха да търсят общо решение на проблема с навлизането и паркирането на автомобили през лятото в защитената местност. Заедно с община Каварна ще бъдат обсъдени опции за паркиране извън територията на плажа.

Заливът е популярен за туристите, които обаче паркират на самия пясък и изхвърлят много боклуци. Министрите призоваха хората да пазят защитената местност и да почистват след себе си. По отношение на рибарите ще се търси вариант за разрешителен режим да влизат с колите, с които возят лодките си.

Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват „Калиакра“. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево. Местността е влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински видове. Пясъчният плаж е с естествен произход и уникален за скалните брегове в района на Калиакра. Малка река образува тясна клисура и се влива в блато, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от защитената зона „Комплекс Калиакра“ по НАТУРА 2000.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама