Окончателно: Без вода в Хасково по 12 часа

14:10, 02 юни 17 25 650 Шрифт:
Автор:

От понеделник  чешмите в голяма част от Хасково ще пресъхват за 12 часа. Това реши Кризисния щаб, който се проведе днес следобед при областния управител Станислав Дечев. Заради кризата с урана бяха спрени две помпени станции. По думите на шефа на ВиК Хасково Тодор Марков, със затопляне на времето се е повишила драстично консумацията на вода. В момента резервоарите са на дъното. В момента тече по 130 л в секунда, а за да няма проблеми са необходими – 540 л.

Вода няма да има всеки ден по 12 часа – от 8 до 20 часа за всеки от петте района. Ако мярката не даде резултат, ще се премине по-драстично – водата да бъде спирана за 24 часа. Още днес от водното дружество настояха за това, но никой от останалите институции не даде съгласие.

„Мисля, че приехме по-лекия вариант, този който ще доведе до по-малко дискомфорт за хората”, каза в края на заседанието областният управител Станислав Дечев.

Водоподаването няма да бъде преустановено в Областната болница и АГО. Освен това в кварталите, които ще останат на сухо ще има водоноски.

В петък следващата седмица се очакват резултатите за нивата на алфа активност в спрените помпени станции 1 и 2, съобщи началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова. Ако резултатите са добри, те ще бъдат пуснати и това ще реши проблема с водата.

Община Хасково е готова с проектите за новите сондажи, за които правителството отпусна 2 млн. лв, обясни зам.-кметът Евгени Консулов. Следващата седмица започват преговори с фирми, процедурата ще е пряко договаряне. До пускането им в експлотатация обаче ще минат поне 1.5 - 2 месеца.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама