Жители на Сливен се покланят пред лобното място на Димитър Казака

15:40, 02 юни 17 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ежегодното поклонение пред паметника на втория знаменосец на Ботевата чета – Димитър Стефанов Казака, заловен и загинал в началото на м. юни 1876 г. , ще се състои на 3 юни, от 11 часа, съобщиха от Регионалният исторически музей –Сливен.

Паметникът на Димитър Казака е издигнат още през 1912 г. и се намира много близо до Кремиковския манастир. От 1935 г. до 1940 г. там, ежегодно, в деня на „Св. Дух”, се прави събор – със съдействието на тогавашните Министерства на войната и Министерството на просвещението, с представители на Светия Синод, на множество хора от околните села. Пристигат и близките на Димитър Казака от Сливен, официална делегация от Сливенската община, на Сливенската и Ямболската организации т.н. „културни дружби” в София, Сливенското студентско дружество и пр.

От 2015 г. се постави началото на възстановяване на тази традиция   поклонението край Кремиковския манастир стана реалност благодарение на инициативата на Регионален исторически музей - Сливен, с подкрепата и съдействието на Община Сливен и Регионално управление на образованието – Сливен, Народно читалище „Светлина – 1906”, кв. Кремиковци – София.

„Убедени сме, че ежегодното посещение на гроба на един от забравените синове на възрожденския Сливен би следвало да привлича все повече наши сънародници, за да се превърне в израз на осъзнатата ни потребност за досег с непреходното – саможертвата в името на изстрадалото ни Отечество”, обявяват от РИМ Сливен.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама