Честваха празника на Казанлък

17:05, 02 юни 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водосвет  за благоденствието на Казанлък и неговите жители, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан с казанлъшки духовници и хор от Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“  даде началото на честванията по повод празника на града.  Негово Високопреосвещенство благослови родния си град и неговите жители: „За много години да пребъде честит и благословен Казанлък!“, каза владиката.

Кметът на община Казанлък също поздрави своите съграждани и подчерта, че трябва да са горди носители на традицията с ключовите понятия аромат и античност. Тя  припомни, че тук се намират  Тракийската казанлъшка гробница,  вписана като първи български паметник в списъка за защита на ЮНЕСКО и първия в света Музей на розата. Обърна внимание на вековната традиция в лютиерското майсторство и единствената на Балканите фабрика за струнни музикални инструменти, тук, в Казанлък.

Своите съграждани поздравиха и Царица Роза 2017  Цветелина Илиева и нейните подгласнички Пламена Желева и Ванеса Цветкова с пожелания за щастливото бъдеще на града.

Тържествената церемония уважиха и народни представители в 44-то Народно събрание от Старозагорския избирателен район, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и общински съветници, гости от побратимените градове Толиати, Русия, представители на културните институти в града, ученици от казанлъшки училища със своите преподаватели.

За децата от училищата в Казанлък празникът продължи със шествие към паметника на Христо Ботев за поклон пред подвига на поета – революционер и поднасяне на венци и цветя за загиналите за свободата и независимостта на България.

Лютиерът Едрьо Едрев е новият Почетен гражданин на Казанлък. Той бе удостоен със званието по време на тържественото заседание на Общински съвет – Казанлък в Художествената галерия в града.

По случай 114-ия Фестивал на розата се състоя церемония по валидиране на пощенска марка, илюстрован плик със знак „Фестивал на розата в Казанлък“ и специален печат. 

Пред присъстващите в залата световноизвестният майстор – лютиер подчерта важността на Казанлък за лютиерското изкуство: „Оттук във всички посоки на света тръгват струнни музикални инструменти с високо майсторско изпълнение, предназначено за виртуозни музиканти. Нито за миг няма да пожаля сили и енергия за утвърждаването на Казанлък като град със световно значение!“, се закле пред своите съграждани майсторът и обеща да подари своя цигулка на Общината.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама