Тръмп се прицели в армията – основна брънка в кубинската икономика

11:42, 17 юни 17 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявявайки забрана за бизнес с икономически субекти, контролирани от кубинската армия, Доналд Тръмп стреля в сърцето на режима на Раул Кастро, който повери на военните цели отрасли от икономиката на острова.

Както вече бе съобщено, в петък Тръмп забрани на американските фирми да търгуват с Армейската групата за управление на предприятията (Gaesa) - мощен конгломерат на армията, който контролира по-специално част от изживяващата в момента пълен подем кубинска туристическа индустрия. Това предаде БГНЕС.

Групата, която развива дейност в множество отрасли, е олицетворение на проникването на армията в кубинската икономика, започнало през 90-те години. По това време изчезването на големия съветски брат и пресъхването на субсидиите от Москва предизвикаха истински глад за валута. Братята Кастро успяха тогава да си спечелят верността на армията, поверявайки й управлението на ключови икономически сектори.

Всичко започна със създаването на Съюза на военните предприятия (UEM) за поддръжка и местно производство на кубинското въоръжение, после с туристическата група Gaviota, която да координира и контролира отварянето на страната за туризма, последвано от създаването на други цивилни туристически обединения като Cubanacan и Gran Caribe.

След това конгломератът оглави Gaviota, а също и групата за търговия на едро TRD, администрацията на терминала на голямото контейнерно пристанище Мариел, западно от Хавана, и финансовата група Рафин, съсобственик на монопола за телекомуникации Etecsa.

Малко преди това министерството на вътрешните работи от своя страна бе създало Cimex. Тази група от десетки предприятия се специализира в създаването на фиктивни фирми, чиято роля е да заобикалят ограниченията на американското икономическо ембарго, наложено на комунистическия остров след 1962 г.

Като основна компания на Gaesa Gaviota държи 50 хотела (40% от държавната хотелиерска инфраструктура на острова), пет морски курорта, повече от 25 ресторанта, самолетна компания и няколко таксиметрови компании и такива за наемане на коли.

Под надзора на Раул Кастро в Gaesa преминаха холдингът Cimex, Международната финансова банка и Habaguanex, собственик на множество ресторанти и хотели в стара Хавана.

Този конгломерат представлява мъглявина. Никакъв официален регистър на фирмите, които той контролира, не е наличен в Куба. И една показателна подробност: на сградата, в която би трябвало да се помещава компанията майка Gaesa в западната част на Хавана, няма никаква табела.

Gaesa се ръководи от генерал Луис Родригес Лопес-Галйехас, член на Централния комитет на кубинската компартия и зет на Раул Кастро. Този извънредно дискретен мъж, който не обича светлината на прожекторите, е неизвестен за повечето кубинци.

Предвид присъствието на кубински военни в много производствени отрасли трудно е човек да си представи, че търговските връзки между двете страни могат да са много широки, отбелязва Хорхе Дуани, директор на Института за кубински изследвани на университета на Флорида.

Според експерта „било казано, че американското правителство ще изготви списък на кубинските предприятия, зависещи в голяма степен от въоръжените сили, преди да се приложат мерките, които ще влязат в сила пред следващите месеци.

Икономистът Павел Видал от университета Хавериана в Колумбия подчертава мащабите и трудността на задачата и смята, че трябва да се изчака и да се види как ще бъдат прилагани новите мерки, за да се прецени доколко ще са ефикасни.

Според Видал ограниченията на Доналд Тръмп би трябвало в крайна сметка да принудят кубинските власти „да намерят незабавно прагматичен отговор“ на масираното присъствие на армията в икономиката, което “би трябвало да се коригира в един или друг момент“.

Експертите сочат два основни пътя: разпускане на Gaesa и преминаване на нейните предприятия под граждански контрол или превръщането й в граждански конгломерат. Последното решение би принудило конгломерата да се съгласи на повече прозрачност, подчертава Видал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама