Валентин Радев: Остават ни само 5 км от оградата по границата

14:54, 17 юни 17 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз е готов да удържи с 12 месеца сроковете за усвояване на средствата за изграждане на оградата по границата ни. Това уверение е получил от еврокомисаря по миграцията Димитриус Аврамопулос министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде БГНЕС.

Трябва да се изпращат анексите към сключените договори за строителството на съоръжението. Радев припомни, че е имал среща в Брюксел с комисаря по миграцията Димитриус Аврамопулос и е поставил въпроса за удължаване на срока за усвояване на парите за изграждане на оградата по границата ни. На срещите на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел също е станало дума за средствата за съоръжението по границата.

Валентин Радев каза също, че са останали само 5 км за доизграждане.

Според него е необходимо да има нова фаза за надграждане. Тези допълнителни средства ще отидат за техническо обезпечаване, както и за облекла на полицаите от ГД “Гранична полиция”, а също и за високопроходима техника за придвижване. Това е втората фаза.

Да подобрим работата на това инженерно съоръжение, то да стане по-добро, а не да питат защо има мигранти в средата на страната. “Ще направим всичко, за да подобрим и надградим инженерното съоръжение. Акцентът с хората също е много важен. Аз се надявам, че тези европейски средства ще помогнат“, заяви Радев.

Вътрешният министър каза също, че интегрираните наблюдателни системи не са изградени по цялата граница. Те са две - едната е по-малка, която тръгва от Хасково от “Капитан Андреево”, другата - по-голямата отива до Резово, но има места, където няма такова наблюдение по ред причини - нямало е нужда навремето, но се вдига нивото и там ще бъдат добавени.

В момента са усвоени 35 млн. „Подобряваме работата, назначихме външни хора, взехме от друго място, за да подобрим работата на тази дирекция, която се занимава с обществените поръчки за усвояването на тези 160 млн. евро“, добави той.

За повишаването на заплатите в МВР, министър Радев каза, че до 26 юни е бил срокът за разпределяне на средствата в сектор “Сигурност”. “Ще настоявам полицаите, които са на терен и там, където очевидно няма желаещи и една от причините за това са заплатите, там да направим нещо. Въпросът е кога да стане това и как да стане“, каза Радев.

Той посочи, че трябва да бъде направен преглед на целия сектор “Сигурност” и да се види къде има по-ниски заплати, което съответно води до по-ниска мотивация, за да се поправи. „Въпросът е кога - може ли да стане по средата на годината, да се промени бюджета или да го направим от следващата година. Полицаите, които и сега служат, нека не си мислят, че няма да стане такова нещо - не, то ще стане, въпросът е да стане по правилата. Искам да чуя добри аргументи“, каза Радев.

С колко точно да се увеличат заплатите нямам план, уточни Радев и допълни, че трябва да се погледне целия сектор, да се види къде заплатите са най-ниски. Според него очевидно като няма желаещи да бъдат полицаи, а има желаещи за други служби, тогава едно от нещата е заплатата. Човек отива и си продава труда, коментира Радев.

По темата с КАТ главният секретар на МВР Младен Маринов каза, че една от темите, които са обсъждали при премиера е оптимизацията на административните процеси в КАТ като модел за работа е взет столичният КАТ, защото там оборотът е най-голям и има най-голямо затруднение за гражданите при извършване на административните услуги.

Сформиран е екип и външни хора да огледат процеса и да дадат предписания кое може да се оптимизира, кои изисквания към гражданите може да се извършват служебно от служителите на КАТ, без гражданите да се ангажират да обикалят по други институции. Могат да отпаднат определени административни тежести, свързани с регистрация и пререгистрация на автомобили, плащане на глоби.

Вече имаме визия как трябва да изглежда столичният КАТ, а тази схема на работа ще бъде пренесена и в страната, обясни Маринов.

Той каза също и, че от тази сутрин гръцките гранични власти са въвели 100% граничен контрол, което означава, че се извършва 100% проверка на лицата, които преминават българо-гръцката граница в посока Гърция. Освен хората, се проверяват и всички автомобили и ТИР-ове. Това е създало големи опашки от българската страна. Направен е бърз контакт с гръцките власти. Спрени са ТИР-овете, за да се пропускат леките автомобили. Работи се на пет ленти за пропускане и допълнително е назначен още един пост на гръцката граница и към момента нещата се нормализират, а колоната намалява.

За системата “112”, Валентин Радев каза, че е получил подкрепа и от премиера Бойко Борисов и от министъра на финансите Владислав Горанов, който е присъствал на оперативката при премиера, че е избран изпълнител и са продължени сроковете, след подписването на ново споразумение с изпълнителя за удължаване на гаранцията и там да няма сривове. Средствата за това, ще бъдат осигурени от финансовото министерство, каза Радев.

Младенов коментира и акция в мандра в Пазарджишко, като заяви, че в мандрата са работили незаконосъобразно, защото за да функционира такъв обект, са необходими много разрешителни, тъй като се произвеждат хранителни продукти. “Обектът, обаче, е работил без никакви разрешения. Продължават процесуално-следствените действия. Взимат се документи, сурова и готова продукция. Няма данни тя да е била опасна за здравето на хората, но обекти като този трябва да бъдат под контрол“, категоричен е главният секретар на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама