ИД се реорганизира и насочва атаките си в Европа

16:26, 17 юни 17 / Свят 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки понесените военни удари в Ирак и в Сирия джихадистката групировка “Ислямска държава“ се реорганизира и все повече съсредоточава атаките си извън тези конфликтни зони, главно в Европа, подчерта експертът на ООН Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН, предаде БГНЕС.

Фелтман, който е генерален подсекретар по политическите въпроси, отбеляза, че едновременно с оказаната съпротива в Мосул и Рака ИД е реорганизирала военната си структура, давайки значителна власт на местните командири и повече от всякога се насочва към подготовката и подстрекаването на атаки извън зоните на конфликт. Като пример той цитира атаките, извършени в Белгия, Франция, Великобритания, Швеция, Русия, Турция и Германия.

Обемът на посланията на групата в социалните мрежи намаля през последните 16 месеца, но заплахата продължава да съществува, тъй като привържениците на ИД извън Сирия и Ирак приемат и разпространяват тази пропаганда, отбеляза Фелтман. От 16 месеца са намалели също общият брой на бойците на ИД, както и приходите на джихадистката групировка. Но ИД може да разчита на десетки милиони долара месечно, идващи от продажбата на петрол, изнудване, отвличания срещу откуп, трафик на антични предмети и експлоатиране на полезни изкопаеми на териториите, които контролира, като фосфата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама