Внедряват тол системата догодина

17:06, 17 юни 17 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През следващата година ще започне внедряването на системата на тол таксите, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във Варна. Според него въпреки всички процедури на обжалване най-вероятно до края на годината ще има избран изпълнител.

От таксите за пътния сектор ще се генерират 1 млрд. лв. годишно, без да се ощетяват обикновените български граждани, ползващи личните си автомобили. Приходите ще идват основно от транзитно преминаващите камиони, като по-тежките и по-амортизираните, които увреждат пътищата повече, ще плащат по-големи суми. Така ще има и повече средства за ремонт и изграждане на пътища, а няма да се разчита само на европейско финансиране, обясни министър Нанков.

По думите му тенденцията е към отпадане на винетните стикери и замяната им с електронна система, както е в Европа. Така държавата ще спести разходи за отпечатване, съхранение и разпространение. Министерството няма да разчита на приходи от повишаване на цените на винетките, увери още Нанков.

Към момента пътният сектор в България се издържа основно от собствениците на леки автомобили. От 320 млн. лв., събрани от винетки през миналата година, 190 млн. са от леки коли, посочи министър Нанков.

Във Варна министърът инспектира приключилия ремонт на малка част от Аспаруховия мост. Рехабилитацията на следващия етап ще струва около 20 млн. лв. Според министър Нанков има шанс тя да започне още тази есен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама