Румънските либерали си избраха лидер, който може да стане премиер още тази година

22:15, 17 юни 17 / Свят 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На своя конгрес Национал-либералната партии (НЛП) на Румъния избра за свой лидер Людовик Орбан, съобщи агенция Аджерпрес, цитирани от БГНЕС.

Дясноцентристката НЛП е най-старата партия в Румъния, създадена още през 1875 година. Тя възобнови дейността си след 1980 година. Сегашният президент Клаус Йоханис бе неин лидер до избирането му за президент през 2014 година.

Днес НЛП е основната опозиционна сила в Румъния. На последните парламентарните избори тя отстъпи място на лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП).

Веднага след избирането му Людовик Орбан заяви, че консервативната НЛП ще остане „лоялен партньор“ на президента.

В момента Румъния е в политическа криза. Партиите от управляващата коалиция отказаха политическа подкрепа за премиера Сорин Гриндяну, който обаче оказва да подаде оставка. Утре парламентът ще поведе извънредно заседание, на което ще се гласува доверие на правителството. Орбан обяви, че НЛП няма да участва в заседанието.

Задачата на новото ръководство е НЛП да вземе властта чрез парламентарно мнозинство на следващите избори през 2020 година“, заяви близкият до партията наблюдател Стелиан Тънасе. „Трябва да се има пред вид и сценарият за предсрочни избори. Ако продължи разложението на СДП, тези избори трябва да се проведат есента или зимата на тази година“, поясни той.

Ако пък бъдат спечели от ЛДП, новият й лидер ще стане премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама