Разследват шеф на тайванска банка за незаконни заеми

09:13, 19 юни 17 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шефът на една от най-големите банки в Тайван е задържан по подозрение за отпускане на незаконни заеми. Това се случва само месеци, след като друг банков скандал разтърси финансовия сектор на островната държава, предаде БГНЕС.

Президентът на SinoPac Holdings Хо Су Чуан и двама други са разследвани за отпускането на заем от 5 млрд. тайвански долара (164,8 млн. щатски долара) заеми на офшорна компания без реална дейност. Не е ясно каква връзка имат заподозрените със споменатата компания, която е получила парите. Поредният скандал последва този от декември миналата година, когато бившият президент на Mega International Commercial Bank беше обвинен в редица простъпки, включително и търгуване с вътрешна информация. До това се стигна след налагането на сериозната глоба в размер на 180 млн. долара, наложена от американските власти на Mega International Commercial Bank, след като били разкрити „подозрителни транзакции“ между клонове на банката в Ню Йорк и Панама.

Случаят с Хо Су Чуан и другите двама служители на банката засяга отпускането на заеми на компанията J&R Trading Co. от клон на SinoPac от 2009 г. и след това. Според местни медии парите били отпуснати за инвестиране в сграда в Шанхай.

Миналата година Тайван наложи затягане на законите за борба срещу прането на пари след скандала с Mega International Commercial Bank. Скандалът доведе и до оставката на най-високопоставения финансов регулатор на острова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама