Копия на икони от Македония ще влязат в експозицията на НИМ

11:45, 19 юни 17 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с някои пропуски в образованието на важни чуждестранни държавни дейци по повод произхода на кирилицата, кръщението на Русия, кой какви книги е разнасял по света, Националният исторически музей (НИМ) организира експедиция до град Охрид в „македонската земя”, за да заснеме две старинни икони, съобщиха от НИМ. Съобразно световната музейна практика, директорът на НИМ проф.Божидар Димитров е поръчал копия на иконите, които ще бъдат поставени на съответното място в средновековната експозиция на музея.

 

Иконите са от епохата на Възраждането. Едната е на „Св.Св.Кирил и Методий”. Над образите им пише „Просветители български”. И за да не стане някоя грешка, иконописецът е добавил „Тия и се написаха буквите български. Празника им е на 11 май”, обяснява директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. 

 

Втората икона е на „Св.Седмочисленици”. Всъщност на тази икона светците са девет. Към известната седморка (Св.Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд, Кирил и Методий) са прибавени Св.Еразио (местен светец) и Св.Иван Владимир, зет на цар Самуил.  Над образите на светиите пише „Св.Седмочисленици Просветители болгарски”. Та това може да дойде от „македонската земя” в края на Х век. Български просветители и български букви. По признание на самите местни зографи, рисували иконите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама