Берлин: Новите санкции на САЩ срещу Русия заплашват единомислието на Брюксел и Вашингтон

13:31, 19 юни 17 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плановете на САЩ да въведат нови санкции срещу Русия заплашват единството на Вашингтон и Брюксел по отношение на ограничителните мерки срещу Москва. Това заяви в понеделник германският вицепремиер и министър на външните работи Зигмар Габриел след среща с първите дипломати на страните членки на ЕС, предаде БГНЕС.

„Става въпрос за това да се съхрани единството на ЕС и САЩ по отношение на Русия. Това няма да се получи, ако в САЩ бъде направен опит да се смесят икономическите интереси с външната политика“, предупреди той.

„Ние в Европа сами отговаряме за политиката в сферата на енергетиката. Недопустимо е използването на санкции, за да може руският газ да бъде премахнат от пазара и да се продава американски“, каза още Габриел.

Говорейки за възможността да бъдат свалени санкциите, въведени от ЕС във връзка с кризата в Източна Украйна, министърът заяви, че за Берлин на първо място е важен прогресът по изпълнението на Минските споразумения. „Ако това се изпълни, то би могло съответните санкции да бъдат свалени“, заяви той.

По думите му „докато това не се осъществи“ обсъждането за сваляне на санкциите е сложно.

„Обсъждаме как да постигнем този прогрес, като минимум да установим примирие и да го контролираме“, поясни още Габриел, според когото това трябва да е първата стъпка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама