ОАЕ предупредиха, че дипломатическото изолиране на Катар може да продължи с години

14:19, 19 юни 17 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Катарската дипломатическа изолация би могла „да продължи с години“, заяви държавният министър на външните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Анвар Гаргаш, предаде БГНЕС, Той също така отново повтори обвиненията срещу Доха, че „подкрепя джихадисти“.

„Не искаме да ескалираме, искаме да изолираме“, каза Гаргаш пред журналисти в Париж, допълвайки, че Катар трябва да се откаже от подкрепата си за „крайни ислямисти“, преди да се постигне решение на конфликта.

В същото време турски войски са в Доха за съвместни военни учения, съобщиха от катарското министерство на отбраната. Първите упражнения са били проведени в неделя, във военния лагер „Тарик бин Зияд“. Цел на упражненията е да увеличи „катарската и турската бойна ефективност на фона на планове за съвместни операции за борба с екстремизъм и тероризъм, както и миротворчески операции преди и след военните операции“, се казва в изявлението.

В него се посочва също, че учението е било „планирано от известно време“.

Анкара е един от основните съюзници на Катар и остро се противопостави на политическата и икономическа изолация на страната от други държави в Персийския залив и Северна Африка. Турският президент Реджеп Ердоган дори нарече мерките „нехуманни и неислямски“. В същото време катарският емир шейх Тамим бин Хамад ал Тани беше първият чуждестранен лидер, който телефонира на Ердоган след неуспешния опит за преврат срещу него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама