ООН предупреждава за безнаказаност на престъпления срещу журналисти в много страни

14:43, 19 юни 17 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безнаказаност на престъпленията срещу представители на средствата за масова информация се наблюдава в много страни по света заради действащата в тях политика на властите по отношение на подобни инциденти. Това заяви специалния представител на ООН за свободата на словото Дейвид Кей по време на конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), предаде БГНЕС.

„Ние сме длъжни да осигурим защита на средствата за масова информация от държавната цензура и на нападенията срещу медийната свобода. Ние често се сблъскваме със закони, които наказват, тези, които критикуват правителството“, допълни той.

По думите му „много държави не демонстрират пропорционално отношение спрямо нападенията срещу медии“. „Наблюдаваме прекомерна безнаказаност по отношение на нападенията срещу журналисти“, добави Кей.

В тази връзка той допълни, че свободата на медиите се нуждае от обществена подкрепа, която в последно време излиза от контрола на международната общност. „Трябва да поправим тази ситуация. Мнението на обществеността е подхранвано от господството на държавата над медиите, като при това политическите лидери демонизират средствата за масова информация. Трябва да осигурим обществена подкрепа за медиите“, заяви още Кей. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама